3.4 C
Belgrade
subota, april 20, 2024

Šta raditi sa 200.000 bunkera?

Najveći broj vojnih bunkera koje je izgradio albanski komunistički diktator Enver Hodža više nema onu zloslutnu namenu, zaštitu od nukleranog rata. Njima je udahnut potpuno novi život, i danas se u njima održavaju koncerti, izložbe, služi se hrana i piće…

Svi vojni bunkeri u Albaniji su izgrađeni između 1960-ih i 1980-ih godina, kada je Albanija bila pod komunističkom vlašću. U doba Hladnog rata, Albanija je bila potpuno izolovana i u velikoj meri paranoična, imajući u vidu diktatora koji je držao ovu zemlju u konstantnom strahu i pod potpunom kontrolom.

Tačan broj vojnih bunkera nije poznat, postoji između 175 i 750 hiljada skrovišta napravljenih za zaštitu zemlje. U proseku, to je skoro 6 bunkera po kilometru kvadratnom. Albanija je u svetu poznata po tome, i vlasti ove zemlje su odlučile da od njih naprave turističku atrakciju.

Neki od bunkera su pretvoreni u muzeje i galerije, a najpoznatiji među njima je takozvani Bunk’Art u Tirani. Neverovatno zdanje čiji su hodnici napravljeni da izgledaju kao paukova mreža, sa više od 100 prostorija, izgrađeno je 1970-ih, po želji komunističkog lidera Envera Hodže kao zaštita u slučaju nuklearnog rata.

Veliki broj njih je pretvoren u kafiće i restorane, koje svake godine posećuje veliki broj ljudi, a pojedini su poslužili kao uzgajalište za pečurke. Bunkeri su danas postali jedan od najpoznatijih simbola Albanije, i taj motiv je upotrebljen i da se naprave brojni suveniri, magneti, olovke ili džepni noževi.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -