8.5 C
Belgrade
četvrtak, april 25, 2024

Pregršt razloga da zavolite Istru

Nakon toplog leta, vreme je da pronađete sklonište pored mora

Obalno područje, koje obuhvata Sečoveljske solane, Portorož i Strunjan, poznato je po svojim terapeutskim činiocima: blatu iz solana, salamuri iz sečoveljskih solana, ugodnoj mediteranskoj klimi i morskoj vodi. Duboko udahnite, udahnite morski vazduh pun slanih negativnih jona i uživajte u pogledu na naš opuštajući obalni pejzaž. Uronite u bazen slane vode, baš kao što su to radili benediktinski monasi u 13. veku. Ova koncentrovana morska voda bogata je mineralima, bromom, jodom i magnezijumom, koji podstiču i jačaju odbrambeni mehanizam tela i čine da izgledate mlađe, jer poboljšava cirkulaciju krvi i čisti vaše telo. Poznato blato iz solana ima niz lekovitih efekata zbog visoke koncentracije minerala. Blatni paketi ublažavaju bolove u mišićima i zglobovima, a koriste se za ulepšavanje i u kozmetičke svrhe. Doživite opuštajuće kupanje u zagrejanoj morskoj vodi poreklom iz jednog od najlekovitijih mora na svetu. Ako želite, možete se zagrejati u bazenu napunjenom termo-mineralnom vodom ili se opustiti u sauni. Ako imate bilo kakvih zdravstvenih problema, možete posetiti i jedan od obližnjih medicinskih i fizioterapeutskih centara. Upoznajte sve naše velnes centre, od Termi Portorož u LifeClass hotelima i Spa centrima do potpuno renoviranog morskog vodenog parka Termaris u odmaralištu St. Bernardin ili renomiranog lečilišta i talaso-terapeutskog centra Talaso Strunjan, koji se nalazi u zaštićenom pejzažnom parku Strunjan.

Autor: Jaka Ivančić

Poluostrvo Ankaran nudi brojne doživljaje i mogućnosti, čak i u jesen. Očuvana priroda i velnes centri nude opuštanje i iskorak iz dnevne rutine. Ukusi lokalno proizvedenog povrća, voća, vina i maslinovog ulja i ljubazno osoblje dokazan su recept za jedinstveno gurmansko iskustvo. Ako želite aktivniji odmor, poluostrvo Ankaran nudi mnogo pešačkih staza i mogućnosti za biciklističke izlete u ugodnom zelenom okruženju, između drveća i vinograda.

Ako želite da se opustite, možete posetiti Adria Vellness centar, smešten u idiličnom prirodnom okruženju, daleko od gradske vreve. Gosti mogu izabrati nešto iz široke lepeze tretmana za dobrobit i potpunu negu tela. Ponuda u banjskom centru zasnovana je na prirodnim resursima Mediterana: nerafinisana morska so, ruzmarin, lavanda, alge, glina.

Autor: Barbara Kozar

Terapija solju je prirodni lek za sve vrste plućnih bolesti. Posetite slanu sobu Hotel & Resort Rezidenca Ortus kad vam je potrebno opuštanje i jačanje imunološkog sistema. Slana pećina je veštački stvorena komora u kojoj se reprodukuje mikroklima rudnika soli. Glavni sastojak je suvi vazduh, zasićen finim česticama natrijum hlorida – soli.

Nakon toga, dobrodošli ste u Vilu Andor, klasični mediteranski restoran sa modernim šarmom. Možete uživati u rustično uređenom zatvorenom restoranu ili sesti na prelepu terasu sa pogledom na more i prepustiti se izuzetnim ukusima. Specijaliteti su vrhunske ručno rađene testenine, sveža riba, sočno meso i izuzetni domaći deserti.

Autor: Jaka Ivancic

U Izoli, malom primorskom gradiću, otkrićete priče o morskoj i pomorskoj baštini, probati delikatese istarske zemlje i mora ili se samo opustiti i uživati u mirisu soli i bojama istarskih brežuljaka. Izolu je u prošlosti odlikovalo pomorsko nasleđe, međutim i okolna sela oduzimaju dah, naročito u jesen. U idiličnom selu Korte, smeštenom u autentičnim istarskim brdima, pronaći ćete Vilu Carolina. Ova lepa seoska kuća zrači toplinom doma, a istovremeno pruža savršeno okruženje za opuštanje i užitak. Savršeno je polazište za istraživanje istarskog krajolika i njegovih brojnih kulturnih znamenitosti, posetu lokalnim vinskim podrumima ili odlazak na biciklističke avanture duž jedne od brojnih biciklističkih staza. Ako vam je potrebno da razmazite svoje telo i um, definitivno ćete uživati u ponudi Cliff SPA Belvedere. Cliff Spa je intimni velnes centar koji prenosi priču o lokalnom mediteranskom okruženju, a goste očaravaju mirisi lavande, ruzmarina i maslina. U jesen će goste čekati masaže celog tela, tretmani za podmlađivanje, tretmani lica, kao i masaža za mršavljenje i detoksikaciju i celog tela.

Autor: Peter Kleva

Jesen vas svim svojim bojama poziva da krenete u prirodu. U selima Kopra jesen je ispunjena mirisom zrelog grožđa, a šetnja vinogradima u ovoj sezoni ima posebnu draž. Svratite u takozvane »Osmice« koje ožive dva puta godišnje – u proleće i ranu jesen. Tradicija Osmica stara je više od 200 godina. Obično su to farme istarskih proizvoda, koje otvaraju svoja vrata i posetiocima nude vino, domaće meso, proizvode od sira, turšiju i druga tipična istarska jela poput jote, pršute u refošku, domaćeg hleba i drugih lokalnih specijaliteta. Do imanja, gde se organizuju Osmice, vodiće vas posebni drveni putokazi, odnosno fraske, a dočekaće vas u Osmici Jakomin u Kubedu, Osmici Markežič u Šmarju, Osmici Krmacu u Bertocima, Osmici Kantini Romano u Popetreu i Osmici Štok u Marezigama. Najrasprostranjenija proslava u Sloveniji, vezana za vino i vinsku kulturu, je Martinje (11. novembra). U Marezigama pripremaju tradicionalnu proslavu Martinija, koja je izvrsna prilika za degustaciju vina vinogradara iz Istre i domaćih kulinarskih poslastica, dok proslavu Martinja u Kopru obično prati zabavni program. Martinje se slavi i u okolnim selima, dok ovaj događaj na poseban način obeležava najveći vinski podrum Vinakoper. Najživopisnije godišnje doba poznato je po mirisu pečenog kestena i proslavama u vinskim podrumima. Dakle, jeste li spremni za jesenja gastronomska iskustva?

Foto: Love Istria

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -