11.8 C
Belgrade
sreda, april 24, 2024

Bjelašnica, zmaj i božja pravda

Na Bjelašnici postoji jedno selo u kojem je u davnim vremenima pravdu hteo da deli jedan nevaljao zmaj 

Selo Umoljani se nalazi na 1.275 metara nadmorske visine, spada u najlepša sela na Bjelašici, i za njega se vezuju različite priče i legende. Prema najinteresantnijoj legendi, jedan zmaj, po svemu sudeći zao, izašao je iz kanjona Rakitnice koji se nalazi na 3 kilometra udaljenosti od sela sa namerom da uništi selo i pojede meštane.

Videvši zmaja u obiliku zmije, meštani se brzo povukoše na brdo gde su se sakrili. Tako skriveni su molili Boga da im pomogne, da sačuva selo i živote ljudi i da okameni zmaja. Bog je to i uradio, spasio je selo, pa se čak i danas mogu videti okamenjeni ostaci zmijolike napasti.

Umoljani su danas izuzetno popularna destinacija koju godišnje poseti velik broj turista i ljubitelja prirode. Najinteresantnija atrakcija u selu su autentične pastirske kuće u kojima danas u letnjim mesecima borave pastiri.

Ovde takođe postoji nekoliko ugostiteljskih objekata, a čitav teren je rođen za aktivan odmor, odatle možete krenuti u istraživanje Lukomira, kanjona Rakitnice ili Studenog potoka, destinacije koje se obavezno preporučuju turistima.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -