9.1 C
Belgrade
petak, april 19, 2024

Italijanski pastirski specijalitet

Abruco je region nepripitomljenih brežuljaka i planina koje se nalaze na oko sat vremena udaljenosti od Rima. Trećina površine je izdvojena za parkove i rezervate, pa ima tu čast da bude „najzeleniji region Evrope“. Ovde je nastala planinska hrana poput sočiva, njoka, janjećeg ragua i drugih raznih specijaliteta, od kojih je svakako najpopularniji Arostićini

Arostićini su ražnjići napravljeni od jagnjetine ili ovčetine, ponekad se koristi i neka druga vrsta mesa. Ovaj specijalitet je bio glavna hrana pastirima u davnim vremenima na planinskim područjima regije Abruco, i tradicionalno se priprema na roštilju sa ćumurom.

Ova hrana je danas jedan od najpopularnijih specijaliteta od mesa u modernoj italijanskoj kuhinji. Ražnjići se ponekad začine mediteranskim začinskim biljem, iako se češće jednostavno obilno posole a zatim peku dok gotovo ne pocrne.

Interesantno je navesti da je jedan od najčešće upotrebljavanjih modernih “aparata” pri pravljanju ovog specijaliteta fen za kosu kojim raspaljuju ćumur do usijanja, kako bi skratili vreme pripreme.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -