21 C
Belgrade
nedelja, maj 26, 2024

Pogled iza Gvozdene zavese

Sovjetski Savez je ostao upamćen kao obećanje koje nije uspelo, kao jedna možda i dobro zamišljena vizija koja je katastrofalno sprovedena u delo. Upravo zbog toga njegova mistika i apsurd postaju sve popularniji kod svetskih turista

Sovjetski Savez raspao se pre trideset godina, i od tada raste interesovanje za njim. Ova zemlja je bila puna kontrasta, s jedne strane umetnost i nauka, let u svemir, s druge strane logori u kojima su bili smeštani politički neistomišljenici i diktatura.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by terence abela (@sovietpast)

Danas sve više turista sa svih krajeva sveta dolazi kako bi se upoznali sa istorijom ove zemlje, onom kraćom verzijom koja započinje u 20. veku. Oni rado posećuju napuštene zgrade, palate koje su služile kao sirotišta ili kasarne, monumentalne spomenike revoluciji, kako bi bolje shvatili život jedne zemlje i muku jednog naroda.

Istraživač i fotograf Terence Abela proveo je skoro 10 godina na terenu snimajući i fotografišući napuštene sovjetske gigante, nekadašnji ponos komunizma. On nas može odvesti na interesantno putovanje kroz predele u kojima je vladala “čizma komunizma”, Ukrajinu, Litvaniju, Kazahstan i ostale članice Sovjetskog Saveza.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -