19.7 C
Belgrade
sreda, jun 12, 2024

Vaganska pećina sve popularnija

Nedaleko od Šipova se nalazi biser prirode čije je lepota tek od nedavno dostupna turistima

Vaganska pećina je turistička atrakcija Šipova koja uz Orlovaču predstavlja najznačajniji objekat te vrste u tom delu zemlje. Pećina se nalazi se na magistralnom putu Šipovo-Kupres, iznad sela Vagan, i izvornog je tipa, nastala je radom vode koja je ponirala.

Posetioci su očarani raskošnim pećinskim nakitom, a naročito je očaravajuća Svečana dvorana, čija čarobna boja igra izaziva divljenje. Pećina se sastoji iz osam celina, i za sada je spremno 120 metara staza kojima turisti mogu da bezbedno šetaju. Pećina ima ukupno 420 metara kanala i prolaza, i ne spada u velike spelelološke komplekse, ali je po atraktivnosti i pećinskom nakitu jedna je od najlepših u Bosni i Hercegovini.

Prema predanju, Vaganska pećina je za vreme Drugog svetskog rata bila utočište partizanima koji su se tu krili od okupatora.

Iz JU Turističke organizacije opštine Šipovo ističu da su veoma zadovoljni posećenošću pećine, imajući u vidu da je celo leto prošlo u adaptaciji za posete i da je njena promocija počela dosta kasno.

Ulaznica za odrasle je pet maraka, što je oko 2.5 evra, dok deca do 12 godina plaćaju dve marke, oko 1 evro. Radnim danom pećinu poseti stotinak turista, vikendom je taj broj dosta veći.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -