27.5 C
Belgrade
četvrtak, jun 20, 2024

Aerodromi i avio-prevoznici apeluju da se ukinu ograničenja putovanja

Aerodromi i avio-prevoznici pozvali su vlade svih evropskih država da prate najnovije smernice ECDC-a i preduzmu mere koje su neophodne kako bi se ukinula sva ograničenja putovanja vezana za novi soj koronavirusa omikron

Sve više zemlja Evrope uvodi ograničenja putovanja za vakcinisane putnike kao odgovor na sve veći rizik koji donosi varijanta omikron. Kako iz Međunarodnog veća aerodroma (Airports Council International) ističu, neophodno je da sve vlade evropskih država prate uputstva stručnjaka iz ECDC-a (Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti) kako bi se ukinula ograničenja.

Nova uputstva ECDC-a pozivaju na hitno i snažno delovanje kako bi se usporilo širenje varijante Omicron i tako ublažio pritisak na zdravstvene sisteme i kako bi se zaštitili životi. Međutim, imajući u vidu da je varijanta omikron već sada prisutna širom Evrope, mere strogog ograničavanja putovanja više nisu ni neophodne ni delotvorne, ističe Međunarodno veće aerodroma.

Vlade bi sada trebalo da se usredsrede na pojačavanje niza mera usmerenih na ograničavanje lokalnog prenosa, uključujući izbegavanje velikih javnih ili privatnih okupljanja, upotrebu maski za lice, smanjenje društvenih kontakata uz prošireno testiranje, snažno praćenje kontakata i povećanu vakcinaciju stanovništva.

Ograničenja više nisu delotvorna i ne služe nikome. Insistiranje na testiranju i karantinu za vakcinisane putnike samo će doneti poteškoće turističkoj industriji i onima koji se oslanjaju na nju, ističu iz ECDC-a. Odluke o obaveznom karantinu ili skupim testovima samo povećavaju teret koji putnici već nose, ističe se u saopštenju.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -