2.2 C
Belgrade
nedelja, 3 decembra, 2023

Najsnežniji gradovi Evrope

Decembar i januar su tradicionalno rezervisani za uživanje u snegu, a prema statistikama postoje neki evropski gradovi u kojima snežna idila traje duže, i snega ima iznenađujuće puno

Talin, Estonija

Na prvom mestu na listi gradova sa najviše snega se nalazi Talin, sa bogatih 20.5 snežnih dana u decembru. Grad se nalazi na Uneskovoj listi kulturne baštine kao jedan od najbolje očuvanih srednjovekovnih gradova u Evropi, i boravak zimi u njemu je nešto sasvim posebno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Europe From Above ™ (@above.europe)

 Vilnius, Litvanija

Na drugom mestu se nalazi Vilnius sa 18.5 snežnih dana mesečno. Glavni grad Litvanije je najpoznatiji po baroknoj arhitekturi i takođe se nalazi na Uneskovoj listi kulturne baštine.

Erfurt, Nemačka

Erfurt je na trećem mestu sa 17.5 snežnih dana mesečno. U njemu živi oko 200.000 stanovnika, i ceo grad je kao iz bajke. Sve kuće su izgrađene u istom stilu, što dodatno pojačava čaroliju ovog gradića.

Turku, Finska

Turku je najstariji grad u zemlji, nalazi se na jugozapadnoj obali, a krase ga brojni dvorci koji potiču još iz 13. veka. On se nalazi na četvrtom mestu sa 17 snežnih dana mesečno.

 Helsinki, Finska

Na petom mestu nalazi se glavni grad Finske sa 16.5 snežnih dana mesečno. Helsinki je poznat kao mesto u kom se Deda Mraz oseća kod kod kuće, grad koji turiste privlači svojim arhitektonskim lepotama, brojnim muzejima, izložbama i festivalima.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -