18.5 C
Belgrade
ponedeljak, maj 6, 2024

Ako nemaš nešto lepo da kažeš bolje je da ćutiš

Đovani ima 14 godina i dolazi iz Milana. Na turi je sa roditeljima i starijim bratom koji razume prirodu posla turističkog vodiča i sve što ide uz to, za razliku od Đovanija

„Kada se vratim kući, trebalo bi da napišem sastav o tome gde sam bio preko raspusta, šta sam sve video, šta sam novo naučio i koga sam upoznao. Nastavnica mi je rekla da ako nemam nešto lepo da kažem bolje je da ćutim. „Ćutanje je zlato“. Priznajem, to mi teže ide. Kada putujemo, u kofer treba da spakujemo pozitivne misli i malo vedrine. Takođe, nastavnica kaže da hoće da čuje lepe stvari i o tome da čita. Lepe misli treba da budu važan deo svakodnevice i da u ljudima tražimo njihovu pozitivnu stranu.

Pisaću o šahistima sa Kalemegdana, njihovom izrazu lica kao da žive u nekom paralelnom svetu, to mora da je interesantno kada znaš da igraš šah. O tome kako vlasnici pasa ne drže pse na povocu već ih puštaju da trče po parku.

Da znaš da ću i o tebi da pišem Majo, opisaću tvoj šešir, ogrlicu i kako voliš vesele boje. Kladim se da ne voliš crnu boju. Primetio sam da ovde žive visoki ljudi, verovatno ste zbog toga dobri u košarci. Sećam se onoga čoveka što se drao i ljutio u restoranu. O njemu neću da pišem. On jadan nije znao da kanališe svoj bes i ponašao se kao neko dete. Ja sam se tako ponašao kada sam bio mali, to sam prevazišao, jer to je razlika između zrele i nezrele osobe.

Ti moraš da dođeš u Milano, ja ću sve da ti pokažem kao i ti nama. Odvešću te na vidikovce, tamo sam bio sa školom. Ali tamo nećemo ići kada je loše vreme, onda se vidi samo smog. Čekaćemo sunčan dan. Odvešću te u botaničku baštu. Tamo ćeš biti oduševljena i tvoje oči će biti pune lepote, prizor je nestvaran zbog usklađenosti zemlje i neba na jednom mestu. Nikada ne bi verovala da je sve to u jednom gradu. Ja znam gde se jede najbolja pancerota u Milanu. To je blizu moje škole. Tamo je uvek veliki red kao kod vas kada smo čekali za burek. Burek mi se više sviđa. Ne znam da li ću o tome da pišem. Razmisliću. Vaš jogurt mi se baš mnogo svideo, o tome ću pisati sigurno. Ovog leta deda me je vodio na pecanje, dugo smo čekali da riba zagrize. On mi je rekao da se tako uči da budemo strpljivi. Ja baš to ne razumem, da čekaš ceo dan, ali neka mu bude. Valjda on zna bolje.

Posle ovog putovanja idemo na more. Tamo ćemo sedeti na plaži pred zalazak sunca, gledati u more i slušati zvuk talasa. Kao prošle godine. Mama kaže da je to zadovoljstvo kao kada piješ aperitiv. Nemoj nikome da kažeš, ja sam probao aperitiv. Neka to bude tajna.

Dođi u Milano, ne znam da li ću moći da budem sa tobom ceo dan kao ti sa nama jer moram u školu, ali ću se potruditi da ti ne bude dosadno. Samo ti dođi.“

Pronađite dete u sebi

Leticija (82) je penzionerka iz Rima, nekadašnja profesorka istorije umetnosti.

Njeni korisni saveti uticali su na plan i program boravka u Rimu.

„Treba više vremena da provedete u prirodi, idite u javni park u kvartu Monteverde, posetite vilu Pamfili, zatim vilu i park Borgese. Pustite misli da lutaju, pustite mašti na volju, jer je bliska povezanost između sanjarenja i kreativnosti. Šetajte se tamo što više i nikada ne idite istim putem, uvek birajte različite putanje. To važi kada idete od kuće do autobuske stanice. Promena mesta boravka prija, novi mirisi, ukusi utiču na našu maštu i zato treba da pronađemo dete u sebi, neiskvareno i dobro i onda možete da kažete da ste ispunili dan. I da, umalo da zaboravim, ono što bih takođe mogla da preporučim je Galerija savremene umetnosti, tamo treba svi da idu i vide kako mladi danas razmišljaju. Treba razumeti mlade ljude, njihove želje i potrebe. Ne treba ih sputavati, osuđivati, smatrati manje vrednima, već shvatiti moderno vreme. Svi oni koji ih kritikuju sami tim činom pokazuju da ništa ne razumeju i da ih je vreme pregazilo. Vremena se menjaju. Kada sam ja bila mlada pričalo se da smo dekadentni, da od nas ništa dobro neće izaći. Takvi ljudi živeli su u prošlosti.

Umetnički izražaj je danas drugačiji. Mladi su pametniji od nas, oni bolje znaju šta je njima potrebno, jer razumeju sadašnjost. To se najbolje vidi u galeriji savremene umetnosti.

Ceo svoj radni vek radila sam sa mladim umetnicima i moja misija je bila da podstaknem njihovu maštu i da je usmerim, ali ne da je menjam.

Eto tako… Ako vam još neki savet zatreba, imate moj broj i slobodno me pozovite.“

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -