20.4 C
Belgrade
subota, april 27, 2024

Mocarela, čedar i grijer iz laboratorije

Startap koji proizvodi mocarelu i rikotu bez kravljeg mleka u laboratoriji je dobio rekordna sredstva od investitora koji žele da iskoriste rastuće tržište za ekološki prihvatljive mlečne alternative

Kompanija Formo iskoristiće sredstva od 50 miliona dolara, što je inače rekord za evropsku prehrambenu tehnologiju, za proširenje asortimana proizvoda koji uključuju uglavnom sireve. Za početak se laboratorijski prave mocarela, čedar i grijer, i nijedan od njih ne sadrži ništa što dolazi od životinja.

Investitori na taj način ulažu novac u novu generaciju startapa koji nastoje da zadrže konzumiranje sireva i uživanje u njima, bez lošeg uticaja stočarstva na klimu i sve nepovoljnije klimatske promene.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Formo (@eatformo)

U sadašnjosti, mlečni proizvodi su u potpunosti industrijalizovani, što u velikoj meri opterećuje planetu. Cilj kompanije Fromo je da vrate mikroorganizme nazad u centralni okvir, dajući siru novi život. Ovog puta bez životinja.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Osnovna razlika između laboratorijskog i prirodnog sira jesu mlečni proteini koji se ne dobijaju na tradicionalan načni, od krava. Dobijaju se od određenih mikroorganizama. Budući da proizvodi neće sadržati laktozu, biće posebno privlačni za azijsko tržište gde je netolerancija na mleko češća.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -