6.8 C
Belgrade
četvrtak, april 25, 2024

Gibraltar severa

Veliko Vojvodstvo Luksemburg je po veličini skoro najmanja država Evropske unije, ali je zato među prvim državama po BDP-u po stanovniku na svetu, posebno zbog brojnih bankarskih centara i celokupnog financijskog sektora koji se nalazi u ovoj zemlji

Glavni grad nosi isto ime, smešten na strmim stranama brda oko reka Alzet i Petrus preko čijih korita i kanjona prelaze brojni mostovi. Simbol grada je katedrala Notr Dam, poznata po svojim visokim tornjevima koji ukrašavaju i brojna druga slična zdanja u gradu. Zbog svog položaja ovde se spajaju različite kulture, jezici i narodi, pa država predstavlja svojevrsnu mešavinu starog i novog.

Photo: Pixabay/waldomiguez

Oko same katedrale se nalazi i najzanimljiviji deo grada za turiste koji je i pod zaštitom Uneska, gde postoje brojna mesta su gde se mogu opustiti i uživati u kafićima ili restorantima. Staro gradsko jezgro je živopisno i romantično, i izuzetno dobro očuvano.

Kako je Luksemburg sagrađen na liticama, postoje brojna utvrđenja, tornjevi i kule, zbog čega su u prošlosti ovaj grad zvali “Gibraltar severa”, najviše zbog zidina koje su do 19. veka okruživala grad u tri prstena, dok su ispod njega prolazili tuneli dužine 23 kilometra.

Photo: Unsplash/Cedric Letsch

Prosečan stanovnik Luksemburga je među najbogatijim ljudima na svetu, njegov dohodak je čak dva i po puta veći od proseka država Evropske unije, a pored toga, i deo javnih usluga je potpuno besplatan, što ga čini izuzetno poželjnim za život.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -