18.5 C
Belgrade
petak, april 26, 2024

Gde je okićena prva jelka?

Stručnjaci iz Litvanije tvrde da je upravo u Rigi okićeno prvo božićno drvo, odnosno novogodišnja jelka. Tradicija kićenja jelke rodila se na jednoj od najvećih pijaca u Evropi, u centru grada gde se okuplja veliki broj ljudi

Na centralnoj gradskoj pijaci u Rigi nalazi se zaista puno štandova sa božićnim ponudama koje tokom vikenda obiđe i do 100.000 ljudi. To mesto je prepoznao i Unesko, pa je stavljeno pod zaštitu ovu ustanove kao jedinstvena nematerijalna kulturna baština naroda.

Prema predanju, običaj kićenja drveta je navodno počeo 1510. godine, kada su lokalni trgovci ukrasili bor veštačkim ružama, kako bi oko njega plesali i veselili se. Nakon ovog interesantnog običaja drvo je ritualno spaljivano. Čak i danas se u Rigi može videti natpis u kamenu koji na osam jezika objašnjava da se radi o mestu na kojem je postavljena prva javno okićena jelka.

Na trgu se svake godine tradicionalno organizuje advent, odnosno božićni market, vreme kada je Riga izuzetno turistički posećena, vesela i praznično dekorisana.

 

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -