32.2 C
Belgrade
subota, jul 27, 2024

Nemačka ima najstrože epidemiološke mere na svetu

Na osnovu indeksa Covid Stringency Univerziteta Oksford zaključuje se da Nemačka ima najstrože mere protiv pandemije na svetu. Koliko je to u praksi tačno?

Index Covid Stringency Univerziteta Oksford ima za cilj da predstavi reakciju vlada i ozbiljnost mera na međunarodno uporediv način, i za tu svrhu se uzimaju podaci iz različitih zemalja, sortiraju prema kategorijama i ocenjuju. Formirana lista sadrži zemlje rangirane po sistemu bodova, od nule do sto.

Nemačka je dobila najviše bodova, 84 ukupno, što je stavlja na prvo mesto. Nemačka je na osnovu indeksa ispred Kine, a visok broj bodova posebno su donele određene mere poput zatvaranja škola, ograničenja javnog prevoza, zatvorenih prodavnica i marketa i obaveze nošenja maski pri učestvovanju u javnom životu.

Međutim, nije sve tako strogo, velika većina škola u Nemačkoj nije zatvorena. Ministri obrazovanja nedavno su još jednom naglasili da one moraju biti otvorene, a otvoreni su i restorani, barovi, muzeji, kulturne institucije i prodavnice, za razliku od zatvaranja na početku pandemije.

Procene indeksa Covid Stringency donose se na osnovu podataka, i uzima se prosek. Mere unutar jedne zemlje mogu da variraju od regiona do regiona, u Nemačkoj sa njenim izraženim federalnim sistemom su razlike često posebno izražene, tako su najstrože mere zabeležene u Bavarskoj i Saksoniji. Međutim, za indeks se uvek uzimaju u obzir regionalne mere koje su najstrože, iako se odnose samo na nekoliko okruga.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -