14.7 C
Belgrade
petak, april 26, 2024

Umetnost i čokolada na Ciriškom jezeru

Cirih karakteršu sve one osobine koje biste i očekivali od jednog švajcarskog grada, on je pre svega lep, miran, proračunat i jako skup

Cirih je grad sa oko 390.000 stanovnika, i nalazi se na severu Švajcarske. Okružen je neverovatno lepim planinama koje definišu klumu u gradu, pa ponekad zbog oblaka i magle koje planine zaustavljaju ume da bude tmuran i kišovit. Najpoznatiji je po istoimenom jezeru, reci Limat i najboljim standardom za život na planeti.

U Cirihu postoji veliki broj festivala, filmskih, književnih i muzičkih, a poznat je i po velikom broju umetničkih galerija, što naglašava njegovu brigu o finim umetnostima. U gradu postoji čak 15 muzeja, kao i opera, zbog koje komšije Nemci  vrlo često prelaze granicu kako bi uživali u divnim operskim ostvarenjima.

U Cirihu postoji puno sadržaja u kojim građani kao i turisti mogu da uživaju. Ovde se leti uživa u plivanju i kupanju, zimi u klizanju i zimskim sportovima, dok se u svim ostalim mesecima u godini uživa u šopingu. Treba napomenuti da je grad dosta skuplji od ostalih evropskih gradova i to treba shvatiti vrlo ozbiljno.

U celom gradu postoji izuzetno uređen tramvajski sistem koji pokriva celo gradsko područje, automobili su praktični nepotrebni i to Švajcarci poštuju. U gradu se pešači, voze se bicikli, odmara se u parkovima. Cirih je izuzetno poželjna destinacija za turiste svih uzrasta. Za najmlađe, tu je i lokalni kult poštovanja čokolade, koja u ovom gradu ima sasvim posebno mesto. Čokolada je u Cirihu izuzetno ozbiljno shvaćena.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -