12.2 C
Belgrade
subota, maj 4, 2024

Zimska sezona u Austriji ne ide po planu

Udruženje hotelijera u Austriji je sprovelo istraživanje koje je pokazalo je da je četiri odsto hotela u Austriji zatvoreno, a još 11 odsto se nalazi na korak od zatvaranja

Zimska sezona u Austriji ne protiče kako je očekivano. Iskorišćenost kapaciteta pala je sa 72%, kakvo je bilo stanje zabeleženo pre pandemije, na sadašnjih 34%, što je u potpunosti ekonomski neisplativo i održivo.

Osim toga, broj rezervacija za naredni period, inače uobičajeno visok u sezoni, naglo je opao, umesto 81% koliko se beleži inače u februaru i 73% u martu, brojke su znatno manje. Broj rezervacija u februaru je sada 47, a za mart jedva 43%.

Turisti rezervišu na sve kraći period, a pad gostiju zabeležen je u svim grupama i kod svih turista, domaćih i stranih. Iz Udruženja hotelijera ističu da su hoteli skoro prazni i pozivaju vlast da pomogne subvencijama.

Ovakvu situaciju u turizmu izazvala je infekcija koronavirusa, broj novozaraženih raste a hoteli su gotovo prazni. Ako vlada ne ponudi subvencije, doći će do zatvaranja hotela i kraha turizma. Trenutno oko 38% hotela mora drastično da smanji ponudu, a 7% mesta ostaje upražnjeno zbog karantina, ističu u Udruženju.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -