10.8 C
Belgrade
utorak, april 23, 2024

Najukusnije za najbogatije

Baklavu su u drevnim vremenima sebi mogli da priušte samo najbogatiji, što se na veliko zadovoljstvo svih nas promenilo, jer se radi o možda i najukusnojoj i najutešnojoj poslastici u istoriji

Svi vole baklavu, ali malo ko zna da je ova tradicionalna poslastica postala prvi turski proizvod koji je registrovan u Evropskoj uniji. Iako je baklava poreklom iz Turske, ona je omiljena na Mediteranu, Bliskom istoku i na Balkanu, pa je sasvim jasno da je svojom smatraju mnogi narodi, među kojima su Grci, Turci, Bosanci, Albanci, Arapi, Jermeni, Bugari ili Makedonci.

Photo: Pixabay/axelslash7

Baklava je praktično pita od tanko razvučenog testa, i originalno je imala dva glavna sastojka, pistaće i med. Prvi oblik baklave imao je nekoliko slojeva razvučenog testa posutog seckanim orasima i medom, dok se danas pravi od mnogo sastojaka koji variraju od zemlje do zemlje, od oraha, lešnika, suvog voća ili badema. Baklava je izuzetno slatka, jaka i utešna, pa je s razlogom omiljena kod gotovo svih.

O tome koliko je ona bila nekad cenjena govori i izreka u Turskoj koja kaže: “Nisam dovoljno bogat da bih jeo baklavu svaki dan”.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -