14.7 C
Belgrade
petak, april 26, 2024

Bacco, kralj gastronomije – „Five Senses Menu“ degustacija

Jedan od bastiona srpske hotelske scene, Grand Kopaonik, već više od četiri decenije uspešno spaja tradiciju gostoprimstva na koje smo tako ponosni, sa savremenim ugostiteljskim trendovima. Međutim, velika moć povlači veliku odgovornost, pa je u Grandu neophodno stalno kreirati nezaboravna i autentična iskustva. Shodno tome, otvoren je restoran Bacco, diskretni kutak sa upečatljivom gastronomskom aurom i svojevrsni generator takvih, jedinstvenih osećanja. Hotel Grand  je na taj način, pomalo neočekivano za planinsku destinaciju, velikim korakom istupio na fine dining pozornicu i postavio uistinu visoke standarde u ugostiteljstvu Kopaonika. Počevši od hrabrog opredeljenja za francusku kuhinju sa elementima mediteranske i azijske, koje iziskuju najkvalitetnije sastojke iz celog sveta i „venčanje“ sa najboljim vinima, Bacco zaista predstavlja vrhunac gastronomskog umeća. Da je baš tako, ekipa TU magazina se još jednom uverila na degustaciji ili bolje rečeno, hedonističkom putovanju, pod nazivom „Five Senses Menu“ u okviru gastronomske i vinske ture koja polako postaje zaštitni znak restorana i koju vam, u nastavku, sa zadovoljstvom predstavljamo

Prvi sled: Guščja džigerica

Terin od guščije džigerice sa maldonskom solju, parfe od guščije džigerice sa granitom od zelene jabuke i domaćim slatkim od dunja.

Jelo je posluženo sa penušavim vinom Trijumf Rose 2017, vinarije Aleksandrović. Penušavac je proizveden tradicionalnom metodom od sorte Pinot Noir i njegova svežina i arome crvenog voća se odlično slažu sa džigericom.

Drugi sled: Supa od pečuraka

Kremasta supa od vrganja, bukovače, smrčka i lisičarki sa uljem od bosiljka i narendanim crnim tatufima.

Vino je Chablis 1er Cru, Cote de Lechet 2018, vinarije La Chablisienne.    Stoprocentni Chardonnay, punog tela sa citrusnim aromama koje lepo prate pečurke.

Treći sled: Salata potočarka

Miks zelenih salata sa potočarkom, dresing od grčkog jogurta i nara, seckani bademi, biseri od belog aćeta i malina.

Poslužena je uz vino Gavi di Gavi 2020, vinarije Villa Sparina.                                    Grožđe sorte Cortes, u ovom vinu harmoničnog ukusa i nežnih aroma breskve je savršen par za salatu.

Četvrti sled 1. opcija: Flambirani stejk Dijana

Grilovane špargle, pommes dauphine i sos koji se priprema pred gostom na bazi demiglasa, sa pečurkama, ljubičastim lukom, senfom, vočesterom, uljem od tartufa i vlašcem.

Poslužen sa vinom Grand Trianon 2016, vinarija Erdevik.                                            Ova kupaža Cabernet Sauvignon-a, Merlot-a i Shyraz-a  je odležala 16 meseci u barik buradima. Vino punog tela i voćnih aroma, kao i arome kože je idealan pratilac mesa u ovom jelu.

Četvrti sled 2. opcija: Prženi bakalar

Bakalar je pržen na svinjskoj masnoći i poslužen sa pireom od krompira i veluteom od praziluka i kamilice, miks salata sa francuskim dresingom sa strane i lardo slanina od crne svinje.

Jelo je servirano uz Omnibus Lektor 2017, vinarije Erdevik.                            Chardonnay, šest meseci odležao u bariku, puterastih aroma i punog tela, lepo prati teksturu i arome ovako spremljene ribe.

Peti sled: Crepes Suzette

Ovaj francuski klasik, predstavlja palačinke kuvane u sosu na bazi soka od pomorandže, domaćeg sirupa od pomorandže i pomorandžine kore, soka od limuna i karamelizovanog šećera.

Uz desert je poslužen Taylor’s Ruby Port.                                                                  Ovo fortifikovano vino proizvedeno od pet autohtonih sorti grožđa, zaokruženih tanina i koncentrovane voćnosti, lepo nadopunjuje kremastu strukturu palačinki.

Naposletku, krajnja ocena i moj lični utisak je da je Bacco veoma uspešno savladao sve prepreke sa kojima se susreću fine dining restorani u Srbiji, posebno na Kopaoniku kao planinskoj destinaciji. Bacco se izdvaja odličnim servisom i pripremom („a la minute“ priprema, kao i spektakularna završna priprema pred gostom) kao izuzetno važnim segmentima vrhunske usluge. Edukovano osoblje uz izuzetnu, mladu somelijerku, Magdalenu Jezić i šefa kuhinje, Stevana Tomovića pojačava ovaj dojam, a pažljivo izabrani jelovnik i vinska karta podeljena po regijama, kao i neobično sofisticiran ambijent, samo dokazuju da je Bacco karika koja je nedostajala da hotel Grand Kopaonik zasluženo ponese krunu srpskog ugostiteljstva. Pa zato „Vive Le Roi Bacco“!

Tekst: Petar Vušurović

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -