13.4 C
Belgrade
petak, mart 29, 2024

Cittaslow, vratimo stara dobra vremena

Pokret „Cittaslow“ rođen je 1999. godine i njegova mreža uključuje čak 240 gradova širom sveta. Jedini cilj koji ovaj pokret ima jeste promena dosadašnjeg koncepta shvatanja gradova, odnosno prihvatanja novog načina razmišljanja i delovanja u cilju opšteg blagostanja

Cittaslow u osnovi zagovara drugačiju ideju shvatanja samog grada i razmišljanja o drugačijem načinu razvoja gradova utemeljenog na poboljšanju kvaliteta života, sa namerom da se to proširi globalno. Pokret je nastao u Italiji, tačnije u malom gradu Greve in Chianti u Toskani.

Gradovi koji su deo ovog udruženja stavljaju u prvi plan domaću kuhinju, nove zelene i pešačke zone, čiste tehnologije, zanatski pravljene predmete, kao i atmosferu opuštenog i gostoljubivog mesta u kome je jednostavno i udobno živeti. Kasnije se to prenelo i na razvijanje lokalnih zajednica koje su počele da primenju koncepte ekogastronomije u praksi svakodnevnog života.

Zajednice koje se učlanjuju u udruženje motivisane su da vrate stara dobra vremena, gde je čovek i dalje protagonista sporog i zdravog načina života, poštujući opšte zdravlje ljudi. U takvim gradovima trgovi, bioskopi, prodavnice, kafići, restorani i ostala mesta imaju „duh“ koji karakteriše spontanost ukoliko je vera u pitanju i poštovanje tradicije kroz radost sporog i mirnog življenja ukoliko je svakodnevica u pitanju.

Sve gradove članove udruženja možete naći na zvaničnoj internet stranici.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -