15 C
Belgrade
subota, april 20, 2024

Evropski veganski grad iz bajke

Tübingen se nalazi u nemačkoj regiji čuvenoj po svojoj štedljivosti, a sam grad je najpoznatiji po svojoj zelenoj reputaciji, gde su veganstvo i ekološka svest “fabrička podešavanja“

Na jugozapadu Nemačke, smešten između Alpa i gustog šumovitog parka prirode Schönbuch, nalazi se Tübingen, univerzitetski grad čija bi lepota i bajkovitost obrukala i ostamotila većinu Diznijevih lokacija.

Grad je izgrađen oko gotovo savršeno očuvanog starog jezgra, sa popločanim uličicama, starim drvenim kućama i rečnim kanalima. Reka Neckar teče kroz centar grada, stvarajući u svom toku malo ostrvo Neckarinsel, koje je u proleće prekriveno cvećem, a u jesen zlatnim lišćem.

S obzirom na veličinu grada, on je neverovatno internacionalan, jer u njemu ima puno studenata koji ga svake godine “podmlađuju”. Od 90.000 stanovnika, više od 27.000 čine studenti, a sam grad je izuzetno inovativan, zelen i dopušta postojanje alternativnih stilova života.

Veliki deo stanovnoštva čine vegetarijanci ili vegani, i to je deo njihove svakodnevice. Ovde se sve priprema na ekološki prihvatljiv način, i hrana je gotovo u potpunosti ili sirova ili bazirana isključivo na voću i povrću. Ovde se i hleb tako pravi, od banana, i ako se vrši dostava, vrši se električnm automobilom ili biciklom. Upravo taj mlad i energičan duh omogućava da održivost bude funkcionalna.

Tübingen se takođe stalno redizajnira i “ažurira” kako bi bio ekološki što prihvatljiviji. Široke i dobro postavljene biciklističke staze, zajedno sa visokim naknadama za parkiranje, čine grad izuzetno nepovoljnim za automobile. Tübingen troši tri puta više po glavi stanovnika na biciklističku infrastrukturu od Kopenhagena, koji je poznat kao grad sa najviše bicikala.

Svaki privrednik ili stanovnik ima poreske olakšice ukoliko se odluči na ekološko delovanje. Sve smeće se pakuje, sortira, sve reciklira. Restorani ne koriste više  jednokratna pakovanja, ukoliko se i koriste, plaća se dodatan porez na apsolutno sve, do namanje plastične viljuške ili čaše.

Najinteresantniji primer nemačke doslednosti u ovom gradu je McDonalds, koji je tužio grad zbog dodatnog poreza. Sa više od 1500 restorana širom zemlje, McDonalds tvrdi da je teško prihvatiti inovativna rešenja u ovom gradu, i da je nemoguće funkcionisati kao što to gradske vlasti žele.

Ipak, ma koliko sve divno zvučalo, Tübingen je izgleda previše akademski da bi se smatrao primerom iz realnog sveta. Grad je mali, ima puno mladog sveta, jasno je odakle crpi svoju snagu i inspiraciju. Lepo je znati da se za zeleniju planetu može boriti i u malom obimu, dokazujući da u stvari malo može biti izuzetno moćno, lepo i inspirativno.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -