14 C
Belgrade
subota, februar 24, 2024

Najstariji desert na svetu

Iako leblebije i pasulj obično ne spadaju u sastojke koji čine deserte, oni su osnovni sastojci jedne od najstarijih i najukusnijih poslastica na svetu

Ashure se smatra najstarijom poslasticom koja je poznata čovečanstvu. Prema islamskoj tradiciji, ashure se često naziva i “Noah’s Pudding”, odnosno nosi ime čuvenog Noja koji je preživeo potop. Ashure je pripremila njegova porodica kako bi proslavila život nakon što su se barkom nasukali na moćni Ararat.

Legenda kaže da ovaj desert obično uključuje desetak različitih žitarica, voća, orašastih plodova i mahunarki, uz kombinovanje sa sastojcima koji su još mogli pronaći na Nojevoj barci.

Ashure je blago slatko, bogato, ali i pomalo slano jelo sa jakim floralnim notama. Može se jesti vruće ili hladno, i na arapskom jeziku znači broj 10, što označava 10. mesec u godini, prvi mesec starog islamskog kalendara.

U Turskoj i danas postoji bezbroj varijanti i recepata za ashure, zahvaljujući raznolikoj listi sastojaka koji se mogu koristiti u pripemi. Desert je obično veganski, prepun je hranjljivih materija i veoma je zdrav i zasitan.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -