10.4 C
Belgrade
utorak, april 23, 2024

Prvi gradovi u Evropi bez otpada su iz Slovenije

Organizacija Zero Waste Europe (ZWE) je pokrenula dva programa, Gradovi sa bez otpada (Zero Waste Cities) i Sertifikacija gradova bez otpada (Zero Waste Cities Certification), kako bi ubrzala postizanje standarda bez otpada i razvoj cirkularne ekonomije u gradovima širom Evrope

Bled i Gorje su prva dva grada u Evropskoj uniji koji su dobili zvaničan sertifikat da su gradovi bez otpada. U Evropskoj uniji je u Belgiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Nemačkoj, Italiji, Letoniji, Rumuniji, Sloveniji, Španiji i Velikoj Britaniji više od 462 lokalne samouprave potpisalo sporazum koji ih obavezuje da postanu gradovi bez otpada.

Nakon uspešnog sprovođenja svojih planova za otpad, dve slovenačke opštine su dokazale efikasnost svog napretka u implementaciji sistema bez otpada i cirkularne ekonomije i dobili status sertifikovanih gradova sa dve zvezdice.

Opštine Gorje i Bled su uspele da sprovedu više od 40 mera za unapređenje upravljanja resursima i podizanje svesti građana u cilju smanjnja otpada, i njihov rezulat smanjenja količine otpada za 71% globalno i smanjenje otpada od 16% koju proizvede jedan turista je zaista upečatljiv.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -