18.6 C
Belgrade
subota, jul 27, 2024

Čudovišta iz Bomarca

Ova čudna horor predstava iz 16. veka izgrađena je u izuzetno lepom i pitomom italijanskom vrtu, sa ciljem da pokaže tugu i bol jednog čoveka

Park čudovišta, odnosno Parco dei Mostri u vrtu Bomarco u Italiji nije trebalo da bude lep, i nije trebalo da bude popularan. Tako se desilo. Naručen je 1547. godine od strane princa Pjer Frančesko Orsinija, sa ciljem da šokira javnost, jer je predstavljao u stvari izraz tuge.

Princ je upravo prošao kroz brutalan rat, ubijen je njegov najbolji prijatelj i godinama je bio držan kao zarobljenik. Kada se konačno vratio, umrla je njegova žena, jedino što ga je držalo u životu.

Slomljen tugom, princ je želeo da napravi šokantnu „Vilu čuda“ i angažovao je arhitektu Pira Liđorija da mu u tome pomogne. Arhitekta je bio nadaleko cenjen, i ovo je za njega bio neobičan, ali zanimljiv posao.

Park je prepun bizarnih i fascinantnih skulptura za koje samo pojedini natpisi objašnjavaju. Osnovni cilj je bio dezorjentisanje posmatrača, i izgrađen je u grubom manirizmu, svojevrsnoj verziji nadrealizma iz 16. veka.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -