7.5 C
Belgrade
petak, april 26, 2024

Najstarije mesto na Zemlji

Region Pilbara u Australiji je prema naučnim saznanjima star oko 3.6 milijardi godina, i to je dom fosiliziranih dokaza o najstarijim oblicima života na Zemlji

Poslednjih nekoliko godina nauka je potvrdila ono što su australijski Aboridžini, najstarija svetska kultura neprekidnog života, oduvek znali. Region Pilbara u Zapadnoj Australiji je jedno od najstarijih mesta na Zemlji.

Pilbara je počela da se formira pre više od 3.6 milijardi godina, a njen krajolik dubokih crvenih i beskrajnih panorama, koji se proteže od zapadne obale do granice Severne teritorije, neverovatno je i jako zanimljivo mesto. Za one koji prvi put posete ovaj region, prvi utisak ogromnog prostora i samoće može biti zastrašujuć. Pilbara je otprilike dvostruko veća od Velike Britanije, ali pošto tamo živi jedva oko 60.000 stanovnika, to je jedan od najređe naseljenih regiona na Zemlji

Naučnici su utvrdili da su crvene formacije stena bogate gvožđem, i da su nastale pre postojanja kiseonika pa i samog života, i u sebi kriju najočuvanije fosile na svetu. Prema naučnim istraživanjima i studijama, Pilbara je toliko drevna da ne sadrži fosile unutar svoje strukture, ali na njoj se nalaze stromatoliti, fosilizirani dokazi najstarijih oblika života na Zemlji.

Još 1980. godine su pronađeni fosili stromatolita stari 3.45 milijardi godina . To su u suštini zajednice mikrobnih cijanobakterija koje su postojale na planeti kad još uvek nije bilo uslova za neki kompleksniji oblik života. Čak i danas, južno od Pilbare u bazenu Hamlin u blizini zaliva Shark Bay, postoji sistem živih stromatolita, i to je jedno od samo dva mesta na Zemlji gde postoje živi oblici ovih bakterija.

Iako područje izgleda kao negostoljubiva pustinja, unutar njega se nalazi jedan od najlepših svetskih nacionalnih parkova, Nacionalni park Karijini, sa drevnim klisurama i strmim ponorima, gde su dramatični slapovi i kristalno čisti potoci smešteni među prugastim i oštrim stenama. Za turiste, ovo je raj u formi divlje prirode i šokantan svet kontrasta, za naučnike mesto gde se uči o istoriji planete.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -