12.5 C
Belgrade
subota, april 20, 2024

Hrvatska traži sezonske radnike za turističku sezonu

Turistička sezona u ovoj godini u Hrvatskoj će po svemu sudeći biti na nivou poslednje dobre godine, 2019. godine, a prema najavama stručnjaka, može biti čak i bolja. Kako se to odražava na turizam u toj zemlji?

Nakon dve godine pandemije u kojima je turizam imao veliki pad, poboljšanje opšte epidemiološke situacije je pokrenulo putnike. Dobar deo evropskih putnika bira upravo Hrvatsku za svoj odmor, međutim, hoće li ona biti spremna, imajući u vidu da nedostaje veliki broj radnika?

Prema podacima portala MojPosao, najtraženiji radnici u Hrvatskoj su konobari, nakon čega slede trgovci, kuvari, pomoćni kuvari, magacioneri i vozači. Osim toga, nedostaje radnika i u hotelijerstvu, potrebni su recepcionari, sobarice i ljudi na održavanju. Plate koje se nude za te poslove variraju, i kreću se od tipa ugovora i mesta na kojima se radi, u proseku od 600 do 1.200 evra.

Na osnovu nekih procena, trenutno je potrebno nakoliko desetina hiljada radnika, od 30 do 35.000 ljudi, kako bi turistička sezona mogla da se odvija neometano.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -