10.8 C
Belgrade
četvrtak, februar 29, 2024

Avganistanski ratni tepisi

Tepih postoji već nekoliko milenijuma. Iako je njegova svrha na početku bila isključivo praktična, on je vremenom postao dekorativna stvar koja je ukrašavala domove i u skladu sa tim se i njegov izgled menjao

Stanovnici Avganistana izrađuju tepihe hiljadama godina. Tepih, izrađen za široku paletu utilitarnih i simboličkih svrha, tradicionalno je ukrašen klasičnim narodnim motivima. Međutim, u novije vreme mnogi moderni motivi su takođe našli svoje mesto u ovom tradicionalnom mediju, poput Pikasovih slika ili raznih zastava. Međutim, najzanimljiviji uticaj na dizajn avganistanskih tepiha ima nasilje.

Avganistan je bio pod sukobom više od četrdeset godina, računajući period od sovjetske invazije na teritoriju koja je izvorno bila miroljubiva. Decenije rata i nasilja koje su usledile toliko su duboko uticale na svakodnevni život Avganistanaca, da su tkači tepiha počeli da ugrađuju ​​motive rata u svoje tepihe. Cveće, ptice, konje i ukrasne simbole zamenili su tenkovi, granate, helikopteri, pištolji i kalašnjikovi.

U prvim godinama, trgovci su odbijali da kupuju takve tepihe, ali s vremenom i sve većom popularnošću, ovi su tepisi su našli tržišnu nišu među zapadnim kolekcionarima. Ovi novi motivi samo su tranformisali tradicionalno u savremeno, bar što se tiče simbolike.

Danas su ovi tepisi izuzetno popularni, izrađuju se isključivo tradicionalnom ručnom metodom zbog čega su i  cenjeni.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -