10.8 C
Belgrade
utorak, april 23, 2024

Zabranjena hrana

U nekim zemljama sveta nećete moći da kupite određenu hranu, što zbog kulture, što zbog sujeverja, a delom i zbog zdravlja

Verovali ili ne, postoje neka jela i namirnice koje su pojedine države sveta zabranile. Bilo iz etičkih ili medicinskih razloga, širom sveta postoji puno namirnica koje nećete moći da nađete čak ni u prodavnicama, a o restoranima da ne govorimo.

Razlozi za zabranu mogu biti različiti, najčešće su povezani sa nehumanim proizvodnim procesima ili sa tim što su u potpunosti nezdravi za konzumiranje. Koja je to hrana koja se kosi sa etičkim ili zdravstvenim normama današnjeg društva? Ovo je samo deo zabranjene hrane ili namirnica.

Guščija džigerica

Ovaj prehrambeni proizvod se smatra se pravim gastronomskim specijalitetom. Nastao je u Francuskoj i pravi se od jetre patke ili guske, a zabranile su ga Sjedinjene države, Finska, Italija, Poljska i Turska. Zabranjena je jer se proizvodi prisilnim hranjenjem mladih patki ili guski sve dok im jetra ne poraste više od osam puta od prirodne veličine, odnosno nastaje na račun životinje koja pati.

Beluga kavijar

Ovaj kavijar je skuplji od zlata, dobija se od žive ribe, jesetre beluge, koja je jedna od najvećih i najređih vrsta na svetu. Zbog same ribe i njenog opstanka sasvim je jasno zašto je zabranjen u mnogim državama.

Skittles

Ove bombone su zabranjene u Švedskoj i Norveškoj. Prema njihovim normativima, veštačka farba sadrži brojne elemente koji su štetni po zdravlje ljudi.

Kinder jaje

Kinder jaje je potpuno zabranjeno u Americi. Na osnovu zakona koji jasno stavlja do znanja da u proizvodima ne sme biti skrivenih elemenata, Kinder jaje je strogo zabranjeno za distribuciju i prodaju.

Instant pire krompir

U Japanu i Australiji je zabranjeno prodavati gotov krompir pire, jer sadrži konzervans butil-hidroksianizol koji je jedan od sastojaka gume.

Žvake

U Singapuru je zabranjeno žvakati žvakaću gumu, a razlog je taj što se nakon žvakanja ona ostavlja po svim mestima, počevši od parkova, stolova, klupa, ulica ili ostalih javnih površina, pa narušava čistoću prirode.

Kečap

U francuskim školama je zabranjen kečap jer vlasti žele da spreče konzumaciju štetnog kukuruznog sirupa i drugih sastojaka koji se nalaze u kečapu.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -