10.1 C
Belgrade
četvrtak, april 18, 2024

Pravac Korzika!

Molijerovi dani u organizaciji Francuskog instituta u Srbiji održavaju se ove godine od 9. do 27. maja u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Poseban događaj u okviru Molijerovih dana bilo je predstavljanje Korzike i grada Bastije koji je kandidat za Evropsku prestonicu kulture za 2028. godinu. Tim povodom u rezidenciji Francuske u Beogradu 10. maja održan je prijem na kome je predstavljena Korzika, njena kultura, gastronomija, kulturno i istorijsko nasleđe, turističke atrakcije…

Na prijemu u rezidenciji prisutnima su se obratili ambasador Francuske Pjer Košar i gradonačelnik Bastije Pjer Saveli. Oni su istakli lepotu ostrva, zahvalili se na brojnim kontaktima koje su ostvarili u Novom Sadu, a u vezi sa kadidaturom Bastije za kulturnu prestonicu Evrope i naglasili posebno prijateljstvo koje postoji između Korzike i Srbije nastalo tokom Velikog rata, kada je Korzika prihvatila nekoliko hiljada srpskih izbeglica, među kojima i slikara Milana Minića koji je u Ajaču imao svoju prvu samostalnu izložbu.

Takođe su najavili i izbor za dobitnika stipendije Anž Tomasi koja će jednom mladom fotografu iz Srbije omogućiti dvomesečni umetnički boravak na Korzici i saradnju sa festivalom Popularte. Ovu stipendiju dodeljuju Francuski institut u Srbiji i Fondacija Univerziteta Korzika, a  zadatak dobitnika stipendije jeste da oživi sećanja na srpsku decu koje je Veliki rat naterao u izgnanstvo i koje su prihvatile korzikanske porodice.

Piše: Bojana Ilić

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -