16.4 C
Belgrade
petak, april 26, 2024

Plutajući grad na Maldivima

Opasnost od porasta nivoa mora dovodi do novog oblika arhitekture, one koja pluta. Na Maldivima, državi koja je prva na udaru klimatskih promena, prvi blokovi plutajućeg grada postavljaju se na svoje mesto, i on počinje da dobija svoj oblik

Plutajući grad na Maldivima je projekat osmišljen da bude pre svega praktičan, a tek onda atraktivan. Predviđen je da u njemu živi oko 20.000 ljudi, i nalazi se u jednoj tirkiznoj laguni na 10 minuta vožnje brodom od glavnog grada Maldiva.

Dizajn grada liči na moždanu koru, i sastoji se od 5.000 plutajućih jedinica. Na njima će biti smeštene kuće, restorani, prodavnice i škole koje će razdvajati kanali. Prve jedinice će biti predstavljene ovog meseca, a stanovnici će se useliti početkom 2024. godine. Ceo grad bi trebalo da bude gotov do 2027. godine.

Prirodne lepote i šarm regije Fođa, saznajte više.

Modularne jedinice se prave u lokalnom brodogradilištu, a zatim se donose u plutajući grad. Kada se postave, pričvrste se teleskopskim čeličnim stubovima za betonsku ploču na dnu, što omogućava da grad “pleše” sa talasima.

Plutajući grad je razvoj nove ere u kojoj se Maldivi vraćaju „vodi“ ekološkim plutajućim projektima. Grad će imati kompletnu insfrastrukturu , sa konceptom življenja s prirodom i poboljšanjem iste.

Projekt nije zamišljen kao eksperiment ili futuristička vizija, gradi se kao praktično rešenje za surovu stvarnost porasta nivoa mora. Arhipelag Maldiva se sastoji od 1190 ostrva, i to je jedna od najranjivijih zemalja sveta kad su u pitanju klimatske promene. Osamdeset posto kopnene površine je manje od jednog metra iznad nivoa mora. Ukoliko nivo poraste kao što je predviđeno, do kraja veka će gotovo cela zemlja biti potopljena.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -