5 C
Belgrade
četvrtak, april 18, 2024

CDC je napravio novu listu rizičnih destinacija

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti je nedavno revidirao svoj sistem ocenjivanja rizika od mogućeg zaražavanja. Novi sistem ima četiri novoa, odnosno kategorije u kojim se nalaze destinacije širom sveta. Osnovni kriterijum je vrlo jednostavan, računa se koliko je određena destinacija imala novih slučajeva zaraze koronavirusa na 100.000 stanovnika u poslednjih 28 dana

CDC (Centar za kontrolu i prevenciju bolesti) je napravio novu listu rizičnih destinacija globalno. Od sada, destinacije širom sveta će biti razvrstane u četiri kategorije. Destinacije malog rizika su dobu oznake 1 i 2, dok se u kategorijama 3 i 4 nalaze destinacije sa visokim rizikom od mogućeg zararažavanja koronavirusom.

U kategorijama visokog rizika još uvek ne postoji nijedna zemlja u kategoriji 4. U kategoriji 3 se nalazi gotovo 50% svetskih država, a od 11. jula tu su i brojne popularne evropske destinacije kao Francuska, Nemačka, Grčka, Irska, Italija, Holandija. Norveška, Portugal, Turska, Španija i Velika Britanija. U istoj kategoriji se nalazi i Srbija, a to znači da ove destinacije imaju više od 100 slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika u poslednjih 28 dana.

Kategorije 2 i 1 smatraju se umerenim, odnosno sa niskim rizikom za zaražavanje. Sve destinacije iz ovih kategorija prijavile su 50 do 100 slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika u poslednjih 28 dana. Tu se nalaze recimo Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina ili Poljska.

Najzdravija zemlja za život na svetu, saznajte više.

Da bi bila svrstana u kategoriju 1, destinacija mora imati 49 ili manje novih slučajeva na 100.000 stanovnika u poslednjih 28 dana. Samo jedna destinacija je napravila dobar rezultat i našla se toj kategoriji, Rumunija. Od ostalih zemalja treba izdvojiti Indoneziju, Indiju i Filipine.

Kompletan izveštaj možete pronaći na zvaničnoj intenet stranici.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -