12.2 C
Belgrade
četvrtak, april 25, 2024

Zašto se uporno vraćamo „kraljici Mediterana“? Ima neka tajna veza…

Zabava, dobra hrana, sportovi na vodi i u prirodi, duh starih vremena, peščane plaže – samo su neki od razloga zašto svake godine, iz Srbije, svi putevi vode baš u Budvu

Svake godine, tradicionalno, veliki broj srpskih turista letuje u susednoj Crnoj Gori gde se mnogi osećaju „kao kod kuće“. Među najposećenijim destinacijama je svakako Budva, grad koji u jeku sezone „ne spava“, nudeći gostima bogat dnevni i noćni sadržaj.

Za Budvu kažu da je „kraljica Mediterana“, te da preslatke primorske ulice njenog Starog grada pamte ljudske stope već više od 2000 godina unazad. Danas, ona je ujedno i stecište bogate kulture i istorije, ali i središte modernog crnogorskog turizma.

I dok čekamo da se zaokruži ova letnja sezona, osvrnućemo se na 2021, kada je Crnu Goru posetilo najviše turista iz Srbije i BiH, i kada je ostvareno čak 80% poseta u odnosu na isti period 2020. Dakle, turizam nastavlja da napreduje i naši građani, ponovo, rado hrle u svoje vikendice na Jadranu, ili bukiraju sve modernije hotele i apartmane.

A kada smo kod kvalitetnog smeštaja i dobre ponude, treba pomenuti da se na svega desetak minuta od Starog grada, odnosno u centru Budve, nalazi otmeni hotel Slovenska Plaža. Reč je o kompleksu koji nudi sve ono što vam je potrebno za siguran i prijatan odmor na moru. Uz to, važna je i okolina.

Ako bi rečima trebalo da dočaramo slike Budve i turističkog naselja Slovenska plaža, to bi zvučalo ovako: hedonizam prožet mediteranskim biljem, palmama i bujnim zelenilom, uske ulice osvetljene fenjerima i šire ulice idealne za večernju šetnju; moderni restorani, ali i oni čije nas terase i nameštaj od kovanog gvožđa vraćaju u prošla vremena; čisti, uređeni bazeni sa atrakcijama za decu; renovirane hotelske sobe i balkoni s pogledom na more i zelenilo; morski specijaliteti i zalazak sunca na Budvanskoj rivijeri.

Mimo toga, restorane, kafiće, butike, markete, galerije, stomatološke ordinacije i ambulante, frizerske i kozmetičke salone, sportske terene, bazene – sve to ćete pronaći na jednom mestu, u Slovenskoj plaži.

Gradić u gradu

Kada je reč o kompletnom turističkom naselju Slovenska plaža, ono je gradić za sebe; ako je Budva biser ovog dela Jadrana, onda je Slovenska plaža, mimo Starog grada, biser Budve. Nalazi se nadomak istoimene plaže, duge 1600 metara.

Turistički grad Slovenska Plaža je finalno adaptiran 2012. godine, što znači da već punu deceniju turistima nudi bogat sadržaj.

Znate onaj osećaj kada dođete u neko mesto, a ono vas u prvi mah „kupi“ svojim ambijentom, arhitekturom, nekim specifičnim vajbom?

Upravo tako turisti opisuju boravak u Slovenskoj plaži. To je i naselje koje je među prvima u Crnoj Gori dobilo Eco label sertifikat, iza kojeg stoji EU, a koji garantuje zelenu oazu Budve. Dakle, dodatni benefit za goste željne čiste prirode.

U srcima gostiju iz Srbije posebno mesto zauzima čuvena gradska plaža – Slovenska plaža, jer ne samo da evocira uspomene iz detinjstva i mladosti – kada smo jedva čekali letnji raspust ili odmor, da u „natovarenim“ kolima krenemo putem Crne Gore i zaronimo u more, već i dan-danas pruža ugođaj – i to onakav kakav očekuje svetski putnik 21. veka.

Sama plaža je uređena, prostrana i prekrivena sitnim šljunkom, a mimo toga nudi razne atrakcije: od Bungee jumping-a, preko skijanja na vodi i padobranstva, pa do uživanja u kafićima i restoranima načičkanim duž plaže. Ne treba zaboraviti ni suvenirnice, klubove i zabavu za decu, kao i jednu stvar koja je našim turistima vrlo bitna: nema jezičke barijere.

Lako se sporazumeju s lokalcima, obavezno sretnu nekog poznanika iz Srbije, uživaju u noćnom provodu i dobroj hrani – i to je ono što boravak u Budvi čini jedinstvenim za sve ljude s Balkana.

Budva tokom leta definitivno postaje pozorišna, koncertna i festivalska scena, koja bi trebalo da se nađe na vašoj Wish listi za putovanja.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -