28.6 C
Belgrade
ponedeljak, april 15, 2024

Boka Kotorska, hiljadu lica „Nevjeste Jadrana“

Legenda ili maštovita priča kaže da se Gospodu Bogu, kada je delio buduće turističke atrakcije, tu negde iznad Crne Gore pocepala džinovska torba iz koje su ispale snežne planine, strme klisure i kanjoni, reke i „gorske oči“, kao i plavo more koje od tada neprestano ljubi krševitu obalu. I baš tu i dan-danas, proteže se zaliv, jedinstven u svojoj lepoti i najveći među zalivima Jadranskog mora

Iz vazduha, zaliv Boke Kotorske izgleda poput krda ogromnih životinja koje se zajedno sa svojim mladuncima odmaraju u mirnoj vodi. Dole na zemlji, u zagrljaju planina, stari manastiri i utvrđenja nagrižena zubom vremena, ogledaju se u blistavom plavetnilu mora.

Boka Kotorska svoje ime duguje italijanskoj reči bocca, što znači usta. Na istorijsku scenu prvi put stupa kao grčka kolonija. Tu su zatim bili Iliri i Rimljani, a bila je još u sastavu Vizantije, kao i srpskih srednjovekovnih država Duklje, Srbije i Bosne. Nakon toga je došlo vreme Turaka, pa Mlečana, a onda Rusa, Napoleona i Austrije.

Međutim, od istorije se ne živi. Danas, lepota Boke za koju su se svi ovi narodi borili pripada, makar za to kratko vreme odmora, njenim gostima. Od 1997. godine Boka Kotorska je i zvanično uvrštena u Asocijaciju 28 najlepših zaliva sveta, a Brazilci su je nedavno u jednoj anketi, proglasili za najlepšu. Odlična smeštajna ponuda, zanimljiv prateći sadržaj, dobar odnos cene i kvaliteta i ono što je veoma važno, topli i gostoljubivi ljudi.

Međutim, nije Boka samo leti zanimljiva, ona je „Nevjesta Jadrana“ i menja se iz meseca u mesec, iz godine u godinu. Na ovom području otvoreni su novi luksuzni hoteli među kojima je pravi biser, Lazure Hotel & Marina u Meljinama.

Deo ovog hotela, pod nazivom Historical otvoren je unutar zgrade „Lazaret“, koja je iz 18. veka  i predstavlja znamenitost Mletačke Republike. Ovaj objekat pažljivo je renoviran i vraćen u život kao jedinstvena kombinacija istorije i modernog dizajna. Residential zgrada, kao drugi deo kompleksa, ima sobe s pogledom na more ili planinu, kao i luksuzne stanove na prodaju.

To naravno nije sve. Lazure hotel gostima nudi gastronomsko uživanje u dva izuzetna a la carte restorana – Rosemarine restoran sa fuzijom kuhinja Azije, Južne Amerike i Mediterana i Augusto restoran sa fuzijom kuhinja Bliskog Istoka i Mediterana. Augusto je najpoznatiji po platama koje su stvorene za uživanje u raznim ukusima.

Pore toga, Lazure ima tri kongresne dvorane kapaciteta do 300 mesta i sjajno je mesto za radne sastanke, seminare i konferencije. Ovaj prekrasni kompleks poseduje  i veliki spa centar koji nudi unutrašnji bazen, saune, džakuzi i teretanu, a za sve ljubitelje leta, pokraj luksuzne marine smeštena je hotelska šljunčana plaža.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -