19.7 C
Belgrade
sreda, jun 12, 2024

Najstarija avio-kompanija na svetu danas slavi 103. rođendan

Holandski KLM Royal Dutch Airlines, najstarija avio-kompanija na svetu koja i dalje leti pod svojim prvobitnim imenom, danas, 7. oktobra, proslavlja svoj 103. rođendan.  Osnovana na današnji dan 1919. godine, Kraljevska aviokompanija (Koninklijke Luchtvaart Maatschappij) poznata po svojoj skraćenici KLM, imala je svoj prvi let 1920. godine na relaciji Amsterdam-London. KLM je prvi put za Beograd poleteo 1. oktobra 1931, a let je išao od Amsterdama, preko Lajpciga i Budimpešte, pa sve do Batavije (današnje Džakarte) u tadašnjoj Holandskoj Istočnoj Indiji. Letovi na relaciji Beograd–Amsterdam su od tada više puta ukidani i obnavljani, da bi se ova avio-linija maja 2021. uspostavila kao redovna

Tradicionalno se za KLM rođendan predstavlja i nova Delftware minijatura kućice. Ovogodišnja, 103. po redu, minijatura predstavlja repliku kuće porodice Ekuri na Arubi.  U pitanju je porodica koja je odigrala značajnu ulogu u razvoju avijacije na ovom ostrvu, pored čije kuće je pre gotovo 90 godina sleteo prvi KLM-ov avion. Kuća je danas deo Nacionalnog arheološkog muzeja Arube. Ostrvo Aruba će sledeće godine proslaviti stogodišnjicu avijacije, a holandskom KLM-u predstavlja operativno čvorište za redovne letove širom Kariba.

Generalna direktorka KLM-a Marjan Rintel predstavila je na Arubi najnoviju Delftware minijaturu Agustinu Vrolajku, vršiocu dužnosti guvernera Arube, i porodici Ekuri.

„Čestitam KLM-u sto treću godišnjicu. Izuzetno smo ponosni na naše kulturno nasleđe i stoga smo veoma počastvovani što je ova kultna vila izabrana za KLM-ovu minijaturnu kuću. Na taj način će kulturno nasleđe Arube sada putovati na sve KLM destinacije širom sveta,” rekao je Vrolajk.

Marjan Rintel, generalna direktorka KLM-a izjavila je: „Ne znam da li su osnivači KLM-a mogli daleke 1919. godine i da zamisle da ćemo 103 godine kasnije i dalje slaviti rođendane avio-kompanije. Ove godine to činimo na divnoj Arubi, na koju KLM direktno leti skoro pedeset godina i gde danas započinjemo proslave obeležavanja stogodišnjice avijacije na ostrvu.  KLM je imao mnogo uspona i padova tokom prošlog veka, ali mi smo uvek obeležavali našu godišnjicu 7. oktobra, jer smo ponosni na našu avio-kompaniju koja više od jednog veka povezuje Holandiju sa svetom.”

KLM je 1934. godine prvi put sleteo na Arubu, a leteo je za Kurasao čitavih sedam dana sa usputnim stanicama. Ovo je bio KLM-ov prvi transatlantski let i bio je moguć zahvaljujući raznim zaustavljanjima, modifikacijama kabine aviona i odsustvu putnika.

O minijaturnim kućama KLM Delftware

Od 1950-ih, KLM nudi minijaturne kuće Delftware putnicima biznis klase na interkontinentalnim letovima. Jedna od specifičnosti ovih minijaturnih kućica je i da su napunjene genevrom, holandskim nacionalnim pićem. Minijature su replike istorijskih građevina iz Holandije i inostranstva i danas su vredni i traženi kolekcionarski predmeti. Počev od 1994. godine, KLM svake godine na svoj rođendan, 7. oktobra, ovoj kolekciji dodaje po novu minijaturu. Ovo je tek drugi put u istoriji KLM-a da Delftvare minijatura predstavlja repliku zgrade smeštene van Holandije. Na 85. godišnjicu KLM-a, avio-kompanija je predstavila repliku karakteristične zgrade Penha na Kurasau.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -