-0.3 C
Belgrade
subota, 9 decembra, 2023

Otkrijte magiju skromnijeg juga Italije

Drugo po veličini ostrvo Sredozemnog mora dom je jednog malog ribarskog grada koji je u istoriji bio poznat kao lečilište, a danas kao ribarsko naselje koje je odlučilo da turistima ponudi sve svoje interesantne sadržaje

Da biste otkrili magiju Italije, posebno skromnijeg i manje poznatijeg juga ove zemlje, morate izbrisati sa mape sve turistički poznate destinacije. U ovoj zemlji postoji toliko puno sadržaja koje turisti još uvek nisu otkrili, pa je pravo zadovoljstvo kad nađete te bisere skrivene od javnosti. Jedan od njih je i Sicilija, i malo mesto pod imenom Šaka.

Šaka (Sciacca) je ribarska luka na južnoj obali Sicilije puna istorije. Poznata je pre svega po vrednim zanatlijama i keramici koja se ovde vekovima proizvodi, termalnim izvorima i raznim festivalima, a tek u poslednjim decenijama kao turistička destinacija.

Magija skromnijeg juga Italije Šaka Italija
Photo: iStock

Bez obzira na činjenicu da Šaka nije uglađeno turističko odredište, ona ipak ima jako puno sadržaja koje može ponuditi turistima. To se najviše odnosi na istoriju koja je ovde izuzetno bitan deo folklora i kulture građana.

Položaj naselja je vrlo interesantan, grad se nalazi na obali mora između dva grčka arheološka nalazišta, Selinunte i Agrigento lokaliteta. Na ovom mestu se se mogu videti grčki hramovi i ostaci bogate kulture ove drevne civilizacije.

Magija skromnijeg juga Italije Šaka Italija
Photo: iStock

Ovde se nalaze termalni izvori, za rimske vladare grad je bio poznat kao lečilište, a za Arape kao trgovačka luka i veza sa severom Afrike. Odatle i ime grada, verovatno je arapskog porekla. Danas je ribolov glavna delatnost i nosilac ekonomskih aktivnosti. U gradu postoje brojni smeštajni kapaciteti, uglavnom su to privatni apartmani i kuće. Najinteresantnije su same cene, one su kao i u ostalim delovima Sardinije, vrlo popularne.

Partizanska bolnica Franja, saznajte više.

Iako ovaj deo Italije nosi epitet siromašnog, to se ne odnosi na sve sadržaje i magiju koju Sardinija može gostima da ponudi. Ovde žive ljudi čiji je duh i karakter tipično maditeranski, veseo, gostoprimljiv i vedar. More je kristalno čisto, vino je ohlađeno baš kako treba, a riba sveža, kome treba nešto više od toga?

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -