14.3 C
Belgrade
petak, april 19, 2024

Friluftsliv – život kakav nam je svima potreban

U skandinavskim zemljama postoji jedan poseban koncept življenja, odnosno jedna lepa tradicija. Taj koncept podrazmeva život na otvorenom, i podstiče sve avanture u prirodi za sve uzraste u svim vremenskim uslovima

Friluftsliv je u osnovi život kakav nam je svima potreban. Friluftsliv podrazumeva sve aktivnosti koje se mogu raditi u prirodi, na potpuno predan i otvoren način, što znači pre svega poštovanje prema prirodi i poštovanje prema životu. Cilj je sasvim jednostavan, svako u prirodi može pronaći malo mira, utehe i komfora.

Norveški umetnik i pesnik Henrik Ibsen popularizovao je izraz „friluftsliv“ 1850-ih godina kako bi opisao vrednost provođenja vremena u prirodi za duhovno i fizičko blagostanje. Doslovno se prevodi kao „život na otvorenom“, i danas Skandinavci cene povezivanje s prirodom na različite načine, nešto što nam je svima potrebno upravo sada dok izlazimo iz ere zatvaranja i neaktivnosti.

Danska i trolovi

U Danskoj se friluftsliv, na primer, organizuje na jedan interesantan način. Danci su na inventivan način “namamili” ljude na otvoreno, i to trolovima. Napravili su 10 novih skulptura širom zemlje u projektu koji je nazvan The Great Troll Folk Fest.  Cilj ove akcije je bio da podstakne Dance da istražuju prirodu kroz trolovsku potragu za blagom, zajedno s trolovskom kartom.

Danci pre svega žele da oduzmu deo luksuza ljudima, da izađu iz svoje zone komfora. Oduzimanje luksuza poziva na povezanost sa sobom, prirodom i drugim ljudima, kako kažu, i to je prvi korak za friluftsliv.

Upravo zbog toga su organizovane brojne vožnje biciklom uz obalu, vožnje kajakom sa mestima za kampovanje ili hajking sa rančevima u kojim se nalaze samo vreće za spavanje. Potraga za blagom je u osnovi potraga za čovekom koji se dugo krio u svakom od nas.

Takođe je aktuelno i promatranje zvezda u prvom skandinavskom Međunarodnom parku tamnog neba. U ovom neobičnom parku posetioci mogu posmatrati nebo, brojati zvezde i uživati u svim aktivnostima koje posmatranje neba nudi.

U organizovanim šetnjama po šumi noću se čovek posebno opušta i povezuje sa samim sobom. Ljudski sistem i čula se izuzetno dobro prilagođavaju stvarnom prirodnom mraku, objašnjavaju Danci. Posebno se preporučuje ljudima koji su pod stresom da dođu u divlju šumu, kako bi se prirodno “resetovali”. Ljudsko telo odlično reaguje na sve prirodne stimulanse, na mirise, na zvuke, tada zaista može da se oseti svet koji nas okružuje.

Dinan, mala i slikovita Belgija, saznajte više.

Ovakve aktivnosti su zaista lekovite, i svima nama prija boravak u zelenim prostranstvima bez ljudi. Friluftsliv je jedna lepa tradicija, i mogli bismo dosta toga da naučimo od Danaca. Ponekad se čovek zaista mora izgubiti u prirodi, izgubiti od sebe i drugih ljudi, kako bi pronašao neka stvarno lepa i utešna mesta.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -