14 C
Belgrade
subota, februar 24, 2024

Izolacija na alpski način

Montevizjako je malo mesto na severu Italije. Smešteno je na Alpima, i na prvi pogled izgleda izgleda kao i svako drugo selo, što ne može biti dalje od istine. Stanovnici ovog sela već nekoliko godina žive u potpunoj izolaciji

Montevizjako je posebna i neobična izolacija na alpski način, selo koje je jedan bizaran događaj odvojio od ostatka sveta. U novembru 2018. godine je preminuo radnik na žičari Silvano Dellea. Žičara je bila jedina veza sela sa svetom, i od tog nemilog događaja meštani čekaju odluku vlasti, odnosno rešenje ovog problema.

U ovo mesto, gde živi oko 10 ljudi, još uvek nije došao novi radnik, pa su meštani u svakom smislu odsečeni od ostatka sveta. Do Montevizjaka ne vode ni putevi ni železnička pruga. Stanovnicima je na raspolaganju jedino staza od 1.442 kamenih stepenka koja se spušta s planine. Zbog toga je u selu ostalo jako malo ljudi.

Stanovnici alpski predela su smatrali život bez puteva normalnim, svuda su išli pešice ili sa stokom. Tek je 1988. godine je napravljena žičara kojom su stanovnici i turisti mogli doći do sela. Žičara je imala jednu kabinu u kojoj je moglo da stane do 15 ljudi, a vožnja je trajala 5 minuta.

„Dan primirja“ u hotelu Putnik Kopaonik, saznajte više.

Međutim, klizište je 2020. godine uništilo jedini put koji je vodio do staze puta, dodatno otežavajući stvari u selu. U selu nema prodavnica, policija donosi ljudima osnovne namirnicama. Tri puta nedeljno mala grupa karabinjera pešači sa rančevima na leđima sa hranom, lekovima i poštom.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -