15 C
Belgrade
subota, april 20, 2024

Slovenija je “bella” i kad nije bela

Pretpostavljam da ste već imali priliku da se sretnete sa ultimativnim dilemama kao što su: Bitlsi ili Stounsi, Zvezda ili Partizan, pa sve do one – crno ili belo u Eurokremu? Njihova glavna svrha je da vam brzo i jasno stave do znanja da li je osoba koja je izabrala neku stranu, „vaš čovek“ ili mrski pripadnik suprotnog tabora. Ovakvih pitanja ima naravno bezbroj, ali nakon ovog sjajnog putovanja po Sloveniji počeo sam da razmišljam kako bi bilo dodati im još jedno: zimsko bela ili ova u ostalim godišnjim dobima, zelena Slovenija?

I zaista, za većinu srpskih turista Slovenija zbog lepote prirode, blizine i pristupačnosti, kao i prepoznatljivog kulturnog miljea, predstavlja čest izbor i savršenu destinaciju za zimski odmor. Međutim pored toga, Slovenija je jedina zemlja koja vam u jednom danu može ponuditi Alpe, mediteransku obalu i Panonsku niziju, i zbog toga predstavlja primamljivo utočište za odmor u svim godišnjim dobima.

Photo: FeelSlovenia
Autor: Nikola Jurišič

Shodno tome, studijsko putovanje koje je za predstavnike srpskih medija organizovala Slovenačka turistička organizacija (STO) u saradnji sa Udruženjem spa centara Slovenije (Slovenian Spas Association), započelo je u jesenjim bojama okićenoj, Ljubljani.

Kao što se od “Zelene prestonice Evrope” i očekuje, središte grada je zatvoreno za saobraćaj. Umesto automobila, ulicama grada se osim pešaka kreću jedino biciklisti i bešumna vozila na električni pogon. Ne mogu da se otmem utisku da je Ljubljana u poslednjih dvadesetak godina, naglo izrasla u moderan, kosmopolitski grad, prestonicu kulture, u kojoj se zbog brojnih turista iz čitavog sveta, teško dolazi do sobe, mesta u restoranu, pozorištu ili koncertnoj dvorani.

Photo: FeelSlovenia Autor: Dražen Štader, Produkcija Studio

U svakom kvartu su vrhunski restorani gde se pored internacionalne, uživa u mediteranskoj i lokalnoj kuhinji, uz izbor vina kojim bi se pohvalile i mnoge veće, tradicionalne vinske regije. Čini se da sve klizi, da je brzo, nečujno i lako, a zapravo iza svega stoji ozbiljan rad, posvećenost, tehnologija i inovativnost. U osnovi svega je svakako ideja o interkulturalnosti grada koji snažno pulsira čitavim regionom i Evropom.

Nakon šetnje Tromostovjem, pošli smo u Ljubljanski grad, moćni srednjovekovni dvorac, simbol slovenačke prestonice, udaljen svega nekoliko minuta od gradske vreve. Udoban i brz prilaz omogućen je izgradnjom uspinjače 2006. godine.

Svakog dana u godini, ovaj zamak – kompleks balansira između prošlosti i sadašnjosti koja je u Ljubljanskom gradu posvećena raznim prijemima, konferencijama za štampu, koncertima, izložbama i pozorišnim predstavama, ali i izvrsnoj kuhinji u restoranima.

Sa Brda Grad, silazimo pravo na more. Sledeća destinacija su Piran i Portorož gde se nalaze LifeClass hoteli, a jedan od njih, Grand Hotel Portorož 4* superior, bio je naše utočište prve noći putovanja.

Lanac LifeClass sastoji se od šest hotela (jedan hotel sa pet zvezdica i pet hotela sa četiri zvezdice) koji se nalaze u centru Portoroža, najelitnijeg obalnog letovališta u Sloveniji. LifeClass u ponudi ima ukupno 775 soba, odličnu kuhinju, moderne kongresne prostore i raznovrsnu ponudu termalnih i wellness usluga. Primetili smo  da su pored programa koji su tipični za region, kao što su slana pakovanja od morskog blata, piling od morske soli i kupke sa slanom vodom, dostupni i indijski ajurvedski tretmani kao i tradicionalne tajlandske masaže. Nekoliko bazena sa morskom i termomineralnom vodom i sveobuhvatan prostor za saune, zaokružuju ponudu koja je, kako kažu naše domaćice, aktuelna tokom čitave godine.

Photo: FeelSlovenia Autor: Aleš Fevžer

Regija Portorož i Piran proteže se duž slovenačke obale Jadrana, od italijanske do hrvatske granice i spaja svu raznolikost slovenačke Istre. Portorož i Piran imaju blagu mediteransku klimu koja je u ovom periodu godine izuzetno prijatna i najbolje se konzumira na šetalištima uz obalu mora. Tu se dobro vidi kombinacija dugogodišnje tradicije i modernog načina života. Što se tiče gastronomije, visokokvalitetno maslinovo ulje, sveža morska riba, so i vino predstavljaju istarsku hranu koja u Portorožu i Piranu odlikuje kako jednostavnu lokalnu kuhinju tako i sofisticirana gurmanska jela.

Na put prema sledećem odredištu, a to je Novo Mesto, krenuli smo narednog toplog oktobarskog jutra. Novo Mesto se smestilo u središtu pokrajine Dolenjske, u dolini reke Krke. Zahvaljujući dobrom položaju u gradu se razvila prvo laka, a zatim automobilska, kao i farmaceutska industrija (Krka je jedna od vodećih svetskih farmaceutskih kompanija). Pored toga, dobri prirodni uslovi grada i okoline su uticali i na razvoj banjskog turizma i lečilišta.

Photo: FeelSlovenia Autor: Dean Dubokovič

Terme Dolenjske Toplice koje smo imali zadovoljstvo da obiđemo, imaju bogatu tradiciju i svojim termalnim izvorima i okolnim vinogradima u dolini Krke, privlače posetioce već vekovima. Danas banjski kompleks gostima pruža mnoge blagodeti, počevši od izvrsne kuhinje, masaža, fitnesa ili šetnje, do odmora na bazenima sa termalnom vodom koja ima temperaturu ljudskog tela, tako da pored ostalog, služi i za lečenje reumatskih tegoba i stanja posle povreda i operacija.

Ostavljamo atraktivne Dolenjske Toplice i idemo ka zdanju koje predstavlja pravi biser regije i nalazi se posred ostrva na reci Krki. To je Otočec, ne samo jedini dvorac na vodi u Sloveniji, već i jedini uništen, a potom obnovljeni dvorac u Dolenjskoj. Njegova spoljna lepota odgovara unutrašnjoj, pa preuređen i dobro sačuvan enterijer iz prošlosti privlači izuzetne goste u današnji hotel sa pet zvezdica, Grad Otočec. Gostima je na raspolaganju 16 raskošno opremljenih soba sa nameštajem od prirodnih materijala. Čuveni dvorski restoran privlači pažnju svežom, lokalnom i pre svega maštovitom kuhinjom, a dvorište hotela se savršeno uklapa u pažljivo zasađen park koji predstavlja deo njegove okoline.

Photo: FeelSlovenia
Autor: Iztok Medja, arhiv EKVisuals d.o.o.

Teška srca ostavljamo svu tu istinsku lepotu, jer čovek se lako na dobro navikne, i krećemo prema Termama Ptuj gde ćemo i noćiti.

Nastavak možete pronaći na sledećoj stranici.

Tekst: Petar Vušurović

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -