10 C
Belgrade
sreda, april 24, 2024

Slovenija je “bella” i kad nije bela 2. deo

Pretpostavljam da ste već imali priliku da se sretnete sa ultimativnim dilemama kao što su: Bitlsi ili Stounsi, Zvezda ili Partizan, pa sve do one – crno ili belo u Eurokremu? Njihova glavna svrha je da vam brzo i jasno stave do znanja da li je osoba koja je izabrala neku stranu, „vaš čovek“ ili mrski pripadnik suprotnog tabora. Ovakvih pitanja ima naravno bezbroj, ali nakon ovog sjajnog putovanja po Sloveniji počeo sam da razmišljam kako bi bilo dodati im još jedno: zimsko bela ili ova u ostalim godišnjim dobima, zelena Slovenija?

Prvi deo možete pronaći na sledećoj stranici.

Terme Ptuj, naša sledeća destinacija, je među učesnicima putovanja već prihvaćena kao idealno mesto za preko potreban odmor. Na odredište smo stigli u večernjim časovima, a u holu hotela Grand Primus 4* dočekala nas je savršena paradigma moderne Slovenije. Naime, prvo što smo videli bio je robot nalik na R2-D2 koji  paradira naokolo prenoseći nam reklamne poruke sponzora, dok kraj recepcije stoji čovek u kostimu rimskog vojnika i pozdravlja goste. Dakle, u isto vreme pogled u budućnost i poštovanje tradicije – sjajan okvir za odličan turistički proizvod.

Photo: FeelSlovenia Autor: CJ STUDIO d.o.o., photo Ciril Jazbec

Inače, interesantno je da su Terme Ptuj, kao jedne od najmlađih termi u Sloveniji, smeštene u najstarijem slovenačkom gradu, Ptuju. Istorija grada datira još iz kamenog doba, a Rimljani su u njemu razvili izuzetno važno trgovačko središte. Staro gradsko jezgro sa tvrđavom, danas je zaštićeno kao spomenik od kulturnog značaja.

Nakon dugog dana, uživamo u blagodetima jednog od boljih spa & wellness hotela u Sloveniji. Na raspolaganju su nam bazeni u okviru centra Vespanius i saune Flavia. Hotel se nalazi se uz samo igralište za golf i Termalni park Terme Ptuj.

Photo: FeelSlovenia Autor: Alex Štokelj, arhiv Invida d.o.o.

Sutradan, kao pravi Slovenci sedamo na bicikle i u pratnji sjajnog turističkog vodiča, Janeza Kopara idemo u grad. Vozimo se po dve hiljade godina starim pločnicima i kaldrmi, uživajući u pogledu na Ptuj koji se oslikava u Dravi. Zastajemo na Slovenskom trgu na kome se nalazi Orfejev spomenik, pet metara visoko spomen obeležje koje predstavlja najstariji i najpoznatiji simbol ovog drevnog mesta. Sam naziv potiče od mitoloških scena u reljefu koje prikazuju čuveni izlazak Euridike iz podzemlja. Tada, još jedan spomenik na ovom trgu privlači našu pažnju svojom visinom. To je Gradski toranj u čije zidove su uzidani nadgrobni spomenici, kameni reljefi i urne. Nakon toga obilazimo i Dominikanski manastir sagrađen još u trinaestom veku, ali pošto je više puta rušen i obnavljan, na njemu se prepoznaju različiti arhitektonski stilovi. Na žalost, počinje da pada kiša pa ne uspevamo da obiđemo još jedan divan objekat. To je Ptujski dvorac, koji potiče iz antičkog vremena. Danas predstavlja muzej čije su postavke tradicionalne karnevalske maske, s obzirom da Ptuj ima dugu karnevalsku tradiciju.

Photo: Pixabay/TomazGorec

Idemo dalje prema skijaškom centru Rogla gde je izgradjen toranj u krošnjama drveća sa toboganom dugačkim 40 metara. Međutim, kiša i magla nas sprečavaju da uživamo u pogledu, pa pokisli sedamo u kombi i nastavljamo do narednog odredišta.

Photo: CJ STUDIO d.o.o., photo Ciril Jazbec

To je Thermana Laško koja se nalazi u istočnom delu Slovenije na samo 10 km od Celja. Lekovita termalna izvorišta su i ovde otkrivena u rimsko doba, a za vreme vladavine austrougarskog cara Franje Josipa I, pitoreskni gradić Laško smešten uz reku Savinju, postaje mondensko lečilište. Hotel Thermana Park Laško 4* superior otvoren je 2008. godine i vrlo brzo je postao jedno od najpopularnijih wellness odredišta u Sloveniji. Najveću atrakciju predstavlja kompleks zatvorenih bazena smeštenih pod velikom staklenom kupolom koja je leti otvorena, a u zimskim noćima blista pod svetlosnim efektima. Iznad bazena sa veštačkim talasima, toboganom i brzom rekom, nalaze se i tri „viseća“ whirlpool-a. Zimi je, kažu nam domaćini, posebno interesantno kupanje u otvorenom bazenu sa toplom vodom. Posebna pažnja posvećena je gastronomiji, pa se u ponudi hrane i pića ističe samo sveže, sezonsko i lokalno. Zaista uživamo u usluzi i kvalitetu kuhinje, pa izuzetno okrepljeni nastavljamo dalje.

Photo: FeelSlovenia Autor: CJ STUDIO d.o.o., photo Ciril Jazbec

Terme Čatež su najveće prirodno lečilište i zbog svojih sadržaja i blizine, za nas najpopularnija destinacija u Sloveniji. Okružene prirodom i termalnom vodom koja izvire na temperaturi između 42°C i 63°C, Terme Čatež u ponudi imaju bukvalno sve što bi trebalo da ima turistički centar ovoga tipa. Čateške toplice predstavljaju kompleks koji se sastoji od tri hotela, Čatež 3*, Terme 4* i Toplice 4*, Indijanskog sela, kompleksa sa jednospratnim apartmanima, kao i kamp parka. Tokom čitave godine u ponudi su zimska ili letnja termalana rivijera. U okviru hotela Toplice 4* nalazi se zatvorena zimska termalna rivijera, dok je letnja otvorena smeštena uz kompleks i obuhvata vodenu površinu od oko 10.000 m2. I ovde smo imali priliku da osetimo čari termalne vode, a onda da uživamo u specijalnoj večeri koju su za nas priredili domaćini.

Photo: FeelSlovenia Autor: Iztok Medja

Poslednje jutro naše slovenačke avanture nam je opet donelo lepo vreme i nakon doručka krećemo za Podčetrtek i Terme Olimija. Istorijsko nasleđe, prirodne lepote i vrhunska gastronomija samo su neki od aduta kojima Podčetrtek privlači svoje goste. Ipak, pravi turistički biser čitave regije su Terme Olimia, već godinama najnagrađivanije slovenačko wellness-odredište. Perjanica ovih termi svakako je Wellness Orhidelia. „U saradnji sa prirodom“ telo se ovde regeneriše i puni energijom, sauna programi poseban su doživljaj, a tretmani i tehnike opuštanja kreirani su prema individualnim zahtevima gostiju. Međutim, ako vam je pored relaksacije potrebna i vodena oaza ili zabava za celu porodicu, Terme Olimia su takođe pravo odredište jer Termalija Family Fun & Relax predstavlja svet vodenih avantura. Podčetrtek i njegova okolina imaju još dosta toga da ponude svojim posetiocima jer tu su i Jelenov Greben, idealno mesto za šetnju i druženje sa srnama koje možete nahraniti kukuruzom, kao i Samostan u Olimju, osnovan u sedamnaestom veku sa apotekom koja je treća najstarija u Evropi.

Photo: FeelSlovenia Autor: Amadeja Knez

I to bi bilo to, nakon ručka vraćamo se polako ka aerodromu i letimo za Beograd. Umesto zaključka, rekao bih da se Slovenija može posetiti sa različitim ciljem i u bilo koje doba godine jer simbolizuje pre svega zelen, pametan i odgovoran turizam.

Tekst: Petar Vušurović

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -