27.5 C
Belgrade
petak, jun 21, 2024

TriestEspresso Expo je dokazao da je svetska prestonica espresa

Nakon četvorogodišnje pauze izazvane pandemijom, deseto izdanje TriestEspresso Expo-a je prevazišlo sva očekivanja zahvaljujući poverenju koje su mu ukazali operateri

Događaju u Tcc-u koji je organizovala Privredna komora Venecija-Đulia preko svoje kompanije Aries, uz doprinos Opštine Trst, Kongresnog biroa i biroa za posetioce, kao i saradnju sa Associazione Caffe Trieste, prisustvovalo je 10.000 operatera. Ovaj rezultat je postignut uz prisustvo 160 izlagača i profesionalaca iz 42 zemlje (uključujući Rumuniju, Poljsku, Belorusiju, Ukrajinu, Slovačku, Gruziju, Etiopiju, Maroko, Tanzaniju, Alžir, Južnu Afriku, Oman, Izrael, Liban, Libiju, Jemen, Jordan, Indoneziju, Južna Koreju i Brazil) i dokazuje da „Trst, prestonica kafe“ nije samo registrovani zaštitni znak već nepobitna stvarnost, uprkos brojnim događajima posvećenim kafi, nakon ponovnog otvaranja sajmova za javnost bez ograničenja.

Tokom tri sajamska dana, bogat kalendar događaja imao je niz dobro posećenih termina. Održivost je bila tema zajednička za sve događaje. Na okruglom stolu koji je organizovao Area Science Park, tema održivosti bila je povezana sa cirkularnom ekonomijom. Lanac snabdevanja kafom se sve odlučnije fokusira na kružnost i nulti otpad, uz ponovnu upotrebu u novim industrijskim ciklusima prerade celokupnog otpada, od berbe do prženja, pa čak i u procesu dekofeinizacije.

Vodič „Il Camaleonte“ (Kameleon) predstavlen je na TriestEspresso Expo i prvi je vodič za italijansku kafu i pržionice kafe. Obuhvata više od stotinu italijanskih preduzeća, a postoji kako u štampanoj verziji, koju izdaje Mondadori i koja je dostupna u svim knjižarama, tako i u verziji aplikacije, za iOS i Android, koja se može preuzeti sa www.guidadeicaffe.com. To je prvo delo koje omogućava ljubiteljima kafe da otkriju novu pržionice kafe i pomaže čitaocu da upozna “single origin” ili idealnu mešavinu među hiljadama drugih na tržištu.

Na otvaranju skupa “Trieste Coffee Experts”, rečeno je da je Trieste Coffee Experts važan događaj za grad jer okuplja 50 ličnosti iz italijanskog i međunarodnog sveta kafe. Na samitu su razmotrena najaktuelnija pitanja koja utiču na ceo svet kafe.

Na TriestEspresso Expo bilo je mesta i za takmičenje. Trst je pobedio kod kuće u “Leva takmičenju” i oborio svetski rekord. Prethodni rekord držao je napuljski duo sa 703 espreso kafe izvađene za sat vremena i bio je nepobediv od 2019. nakon nastupa na Piazza del Municipio u Napulju. Sjajan rezultat nadmašile su dve Tršćanke sa novim rekordom od 714 šoljica izvađenih za sat vremena. Publika na takmičenju je svedočila izvanrednim nastupima mnogih timova koji su se često približavali postojećem rekordu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -