12.2 C
Belgrade
petak, april 19, 2024

Prvi restorani s dve Mišelinove zvezdice i u našem okruženju

Čuveni Mišelinov vodič, nastao kao preporuka za francuske restorane, već više od jednog veka dodeljuje zvezdice restoranima kao globalnu preporuku za izvrsnost gastronomske ponude. U pitanju je najveće priznanje koje jedan restoran može poneti

Prošle nedelje, tačnije 3. novembra 2022, Mađarska se našla u centru gastronomskih dešavanja. Naime, ovog dana na svečanoj ceremoniji dodeljivanja zvezdica Mišelinovog vodiča za 2022, pojavili su se i prvi restorani sa dve zvezdice u Mađarskoj i predstavljen je prvi Mišelinov vodič za ovu zemlju u čiji je izbor uključeno čak 62 restorana. Tako je Mađarska postala nama najbliža destinacija koja ima restorane sa dve Mišelinove zvezdice, dok se u regiji još Slovenija može podičiti jednim takvim priznanjem.

Restoran Stand u Budimpešti i restoran Platan Gourmet u gradiću Tata, u severnoj Mađarskoj, od prošle nedelje su ponosni nosioci dve Mišelinov zvezdice. Pored toga, ovaj vodič je dodelio zvezdicu jednom restoranu u Estargomu, dok je i 6 restorana u Budimpešti u ponovnom ocenjivanju zadržalo jednu zvezdicu. Takođe, restorani širom zemlje dobili su 6 nagrada Bib Gourmand koje se dodeljuju za odličan odnos cene i kvaliteta i 47 “plate” preporuka, a zelenu zvezdicu, koja se daje za dostignuća u oblasti održivosti, dobila su 4 restorana. S dva restorana s dve zvezdice i 7 sedam s jednom, Mađarska potvrđuje svoje mesto kao jedna od vodećih gastronomskih destinacija u srednjoj Evropi.

Mišelinove zvezdice se dodeljuju restoranima koji nude izuzetnu hranu, a u obzir se uzimaju kategorije kao što su kvalitet sastojaka, harmonija ukusa, izvrsnost tehnike u kuvanju, kuvarev izraz kroz samo jelo, ali i konstantnost kvaliteta tokom vremena. Dve zvezdice koje su dodeljene mađarskim restoranima znače ne samo da su svi kriterijumi zadovoljeni, već i da vam Mišelinov vodič preporučuje da malo skrenete s puta, kako biste jeli na ovim mestima.

Kulturni turizam, koji uključuje i gastronomiju, igra istaknutu ulogu među mađarskim turističkim ponudama. To je dokazano i ovom dodelom Mišelinovih priznanja, jer su pored ugostitelja u Budimpešti, nagrađeni i mnogi restorani iz manjih mesta u Mađarskoj. O kvalitetu mađarske gastronomske ponude najbolje govori podatak da su u 2021. godini posetioci iz Velike Britanije i Italije više novca potrošili na restorane nego na smeštaj, kao i da je upravo kulturni turizam privukao 4,5 miliona turista.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -