15 C
Belgrade
subota, april 20, 2024

Cisterna Bazilika, skriveno blago Istanbula

U blizini izuzetno posećene Aja Sofije nalazi se jedna manje poznata atrakcija Istanbula. U pitanju je jedna cisterna, ako se tako može reći, namenjena sakupljanju i skladištenju kišnice za kasniju upotrebu. Danas cisterna nema više tu namenu, sadrži manju količinu vode i dostupna je turistima da je posete

Cisterna Bazilika je jedna od mnogih cisterni u Istanbulu koja se nalazi ispod površine zemlje. Danas ova cisterna sadrži malu količinu vode i dostupna je za posetioce, a ime je dobila po lokaciji na kojoj je izgrađena. Napravljena je ispod javnog trga na Prvom carigradskom brdu, gde se nekad nalazila bazilika iz trećeg veka. Cisterna Bazilika je pre svega interesantna zbog svoje veličine i stubova koji je drže.

Prostire se na površini od 9.800 kvadratnih metara, dok je sama konstrukcija izuzetno masivna. Zidovi su široki čak 4 metra, a u njoj ima 336 dekorisanih stubova visine oko 9 metara. Svaki stub je od mermera i napravljeni su u jonskom, korintskom i dorskom stilu. Prema nekim pisanim tragovima u izgradnji je učestvovalo čak  7.000 robova.

Trakaj, baltička romatnika na jezeru, saznajte više.

Cisterna je otvorena za posete svakog dana od 9 do 18.30 časova, a ulaznice koštaju nešto manje od dva evra po osobi. Mnogi turisti nazivaju ovu atrakciju „Potopljenom palatom“ zbog neobične lepote.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -