17.9 C
Belgrade
utorak, maj 21, 2024

Trakaj, baltička romatnika na jezeru

Trakaj je grad na vodi i okružuje ga nekoliko jezera, što ga čini veoma romantičnim i neobičnim. Najpoznatiji simbol ovog baltičkog bisera je stari dvorac na jezeru u kome se u letnjim mesecima održavaju brojni koncerti i festivali

Istorijski grad Trakaj u jugoistočnom delu Litvanije, nedaleko od prestonice Viljnusa, je prava baltička romantika na jezeru. Poznat je kao mesto gde se domaći turisti rado okupljaju u toplijim mesecima u godini, i on zauzima posebno mesto u srcu Litvanaca.

Glavna atrakcija ovog mesta jeste svakako dvorac, ali treba prošetati gradom i upoznati ulice koje su dekorisane tipičnim baltičkim drvenim kućama u raznim veselim bojama. Trakaj je u stvari stvoren za odmor i uživanje u gastronomskim ponudama ove zemlje. Ovde je ritam života usporen i prilagođen uživanju. U gradu živi oko 6.000 ljudi, a stanovništvo čine Litvanci, Poljaci i Rusi.

U okolini grada se nalazi čak 200 jezera, od kojih je najdublje Galve. Prostire se na 4 kilometara kvadratnih, duboko je 47 metara, i ima 21 ostrvo. Upravo na jednom od njih nalazi se neobičan dvorac, glavni simbol okoline.

Dvorac je izgrađen od kamena u 14. veku i bio je strateški važan dok je Trakaj bio jedno od glavnih središta Velike Kneževine Litvanije. Za vreme ratova u 17. veku oštećen je i zaboravljen, nakon čega je dugo propadao, sve do 20. veka kada je obnovljen, pa danas čini glavnu turističku atrakciju grada na vodi. Trakaj, pored Otočec dvorca u Sloveniji, je jedini zamak u celoj istočnoj Evropi koji leži na ostrvu.

Air France pokreće Early Bird kampanju za 1000 destinacija širom sveta, saznajte više.

Od glavnog grada Litvanije udaljen je svega pola sata vožnje automobilom, pa vam za ovaj izlet neće trebati više od jednog dana. Postoje i organizovani prevozi turističkim autobusima tako da bi ga svakako trebalo posetiti ukoliko se nađete u blizini.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -