17 C
Belgrade
utorak, maj 28, 2024

Frigărui, kebab na rumunski način

Kebab je možda i najpoznatija ulična hrana na svetu. Rodio se na vatrama turskih vojnika koji su na mačevima pekli meso u trenucima odmora, a danas širom sveta postoji bezbroj varijanti. Jedna od njih je i kebab frigărui, omiljena hrana na ulicama širom Rumunije

Rumunski kebab frigărui se obično pravi od pilećih prsa koja se mariniraju preko noći, a zatim peku na roštilju. Ovo jelo se može pripremiti i s drugim vrstama mesa, svinjetinom, govedinom, šunkom ili slaninom.

Meso po izboru se obično reže na kockice i navlači na ražnjiće, obično sa nekim povrćem kao što su paprika, paradajz ili pečurke. Frigărui se uglavnom može naći na ulicama gradova i izuzetno je praktičan za pripremanje i za jelo. Posebno je interesantan turistima koji ga obično jedu sa tradicionalnim umakom od belog luka pod imenom mujdei de usturoi.

Ova ulična hrana je poznata i kod nas, samo pod drugim imenom. Ovaj specijalitet se zove ražnjić i nije toliko popularan kao ulična hrana, već nešto što se uglavnom može naći na svečanijim trpezama.

Gde nastaje Balık Ekmek, najukusnija ulična hrana Istabula?

Interesanto je navesti da se frigărui priprema isključivo na otvorenoj vatri, odnosno na roštilju, na ćumuru ili drvima. Ne postoji varijanta koja se može naći pripremljena na plinu ili tosteru, Rumuni ne bi sebi to dozvolili, u pitanju je nacionalni ponos. Nakon pečenja, meso i povrće se skida sa ražnjića i slući se u lepinji ili tortilji. Ovo jelo savršeno ide uz hladno pivo.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -