8.6 C
Belgrade
nedelja, april 21, 2024

Gde nastaje Balik Ekmek, najukusnija ulična hrana Istabula?

Istanbul je u svetu poznat kao jedan od najuzbudljivijih gradova. Zanimljiv je u svakom smislu, geografskom, društenom ili kulturno-istorijskom. Međutim, Istanbul je takođe poznat i po svojoj ukusnoj i raznovrsnoj uličnoj hrani preko koje potvrđuje svoj kosmoplitski karakter i pokazuje uticaj raznih kultura. Jedan od najboljih lokalnih uličnih specijaliteta je i riblji sendvič

Balik Ekmek je verovatno najukusnija i najautentičnija ulična hrana Istabula. U pitanju je riblji sendvič, i može se kupiti na svakom mestu u gradu. Balık Ekmek suštini demonstrira bogato gastronomsko nasleđe Istanbula, i njegova jednostavnost je zapravo njegovo najveće oružje.

Balik Ekmek je jednostavan i utešan specijalitet, omiljena ulična hrana u pravom istanbulskom stilu. Ovaj topli sendvič sadrži svežu ribu pripremljenu na žaru, tj roštilju, sa raznim dodacima. Obično se u hrskav hleb dodaju sveže salate i luk, nakon čega dobijte preliv od sveže isceđenog limuna.

Specijalitet datira od sredine 19. veka, kada su se sveže ulovljene ribe iz Bosfora pripremale na žaru i služile sa hlebom kraj obale. Često su zbog ovog sendviča ribari postavljali roštilje na svoje brodove, kako bi direktno sa broda prodavali hranu.

Ovaj riblji sendvič možete kupiti u svim delovima Istanbula, a posebno je interesantno probati ga na obali. Prodavci hrane i restorani kupuju direktno ribu od lokalnih ribolovaca koji tu u okolini pecaju. Vrlo često se desi da i turisti učestvuju u hvatanju ribe, a tako sveža riba ide direktno na roštilj, što je sigurno najbolja preporuka.

Nacionalni restoran Bela reka, saznajte više.

Iako Balık Ekmek možete kupiti i u restoranima, on je najukusniji na ulici i na keju pored mora. Najbolje vreme za sendvič sa ribom je između podneva i mraka, kada lokalnih ribolovaca ima i najviše.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -