9.1 C
Belgrade
petak, april 19, 2024

Najodrživije destinacije za putovanja

Ukoliko volite da putujete na ekološki prihvatljiv i održiv način, skandinavski gradovi bi trebalo da budu na vrhu vaše liste destinacija

Global Destination Sustainability Index svake godine rangira zemlje i formira listu najodrživijih destinacija za putovanja. Stručni žiri daje svoj sud na osnovu oko 70 pokazatelja, kako bi svakoj destinaciji dao ocenu održivosti. Žiri rangira zemlje prema kategorijama, a samo neke od njih su kvalitet vazduha, kvalitet života i briga o okolini i živom svetu.

Na prvom mestu se nalazi Geteburg iz Švedske, koji je zadržao prvo mesto od prošle godine. Ovaj grad je daleko ispred svih po svojoj zelenoj politici, posebno u pogledu zelenog javnog prevoza i bioraznolikosti.

Osim toga, Geteburg ima jasno definisan plan za budućnost, grad namerava da postane nezavisan od fosilnih goriva do 2030. godine, i potpuno smanji štetne emisije gasova do 2050. godine.

Å, naselje sa najkraćim imenom, saznajte više.

Bergen, grad na jugozapadnoj obali Norveške, zauzeo je drugo mesto, nakon kog slede danski gradovi Kopenhagen i Aalborg. Tek na petom mestu je grad koji se ne nalazi u Skandinaviji, a radi se o Bordou iz Francuske.

Najodrživije turističke destinacije za putovanja su:

1. Geteburg, Švedska

2. Bergen, Norveška

3. Kopenhagen, Danska

4. Alborg, Danska

5. Bordo, Francuska

6. Glazgov, Velika Britanija

7. Stokholm, Švedska

8. Belfast, Velika Britanija

9. Arhus, Danska

10. Oslo, Norveška

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -