10.8 C
Belgrade
utorak, april 23, 2024

Grad sa najkraćim imenom na svetu

Å je malo ribarsko selo smešteno na kraju Lofotskog arhipelaga koje označava kraj auto puta E10. Nekada je glavni pokretač ekonomije bio ribolov, a danas je fokus više na turizmu zbog sve većeg broja ljudi koji posećuje ovaj deo Norveške

Å je naselje u Norveškoj sa najkraćim imenom na svetu. Ovo ribarsko mestašce se nalazi na samom kraju puta, države, kontinenta, nakon čega počinje Atlanski okean. U naselju Å, vrlo kratkog imena, verovantno ima više galebova nego ljudi. Ove ptice su se odomaćile, pa su izgradile gnezda gotovo svuda. Na krovovima, prozorskim daskama i ostalim zgodnim mestima.

Å se izvorno razvilo iz male farme u važno ribarsko mesto. Meštani su se, kao i u mnogim ribarskim selima u tom području, specijalizovali za industrijski lov ribe za masovnu upotrebu. Međutim, to je bilo tako sve do pre nekih 30 godina, kada je ceo ovaj kraj postao popularna turistička destinacija. Danas se ide u ribolov rekreativno ili sa turistima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Richard (@zimzam62)

Priroda je ovom delu sveta bila blagonaklonjena, što se može videti na svakom koraku. Ceo ovaj kraj je ispunjen zanimljivim znamenitostima i vidikovcima odakle možete uživati u pogledu na bele i crvene kuće u pozadini ili u pogledu na more i okolne planine.

U mestu Å se nalaze i dva muzeja, Lofoten Stockfish Museum posvećen proizvodnji ribe i Norsk Fiskeværsmuseum, muzej posvećen lokalnoj baštini naselja. Ovde takođe možete pronaći jedno od najbolje očuvanih autentičnih starih ribarskih naselja u Norveškoj, koje nudi razne mogućnosti da iskusite kako je izledao ribarski život u poslednjih 250 godina.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Do naselja se može stići avionom, trajektom ili autom. Zbog Golfske struje klima je blaga, uprkos položaju, jer se nalazi severno od Arktičkog kruga. Od sredine maja do sredine jula možete doživeti ponoćno sunce, a od početka maja noći su gotovo potpuno svetle.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -