14.9 C
Belgrade
sreda, maj 1, 2024

Rekordna turistička predsezona na Kvarneru

Turistička predsezona na teritoriji Kvarnera protiče odlično. Imajući u vidu ostvarene brojke, već sada se može slobodno reći da će ova godina daleko premašiti rekordnu 2019., posebno jer se rast događa van glavne turističke sezone

Na području Kvarnera u martu mesecu je ostvareno više od 265.000 noćenja i 90.000 turističkih dolazaka, što je apsolutni rekord. Ako se to uporedi sa 2019. godinom, ostvareno je čak 71% više noćenja te 65% više turističkih dolazaka.

Najviše noćenja je ostvareno u hotelima sa 4 i 5 zvezdica, gotovo 60%, što potvrđuje da je fokus na kvalitetu ponude bio dobra strategija, navode iz TZ Kvarner. U objektima sa 5 zvezdica zabeležen je porast od 80% u odnosu na 2019. i 13% u odnosu na 2023. godinu.

Najviše je bilo domaćih gostiju, nakon kojih slede turisti iz Austrije, Nemačke, Slovenije, Italije i Mađarske. Najviše noćenja je ostvareno u hotelima, čak 54%, nakon kojih slede porodični ili privatni smeštajni kapaciteti i kampovi. Od destinacija se najviše ističu Mošćenička Draga i Rab koji su u martu zabeležili i do 10 puta veći broj gostiju.

Kvarner je oduvek bila regija vrhunske gastronomije i izvrsnih vina, omiljena destinacija ljubitelja gastro doživljaja i upravo je gastronomija jedan od zaštitnih znakova regije Kvarner. Kvarner se danas može pohvaliti sa tri restorana koji su nosioci Mišlenovih zvezdica, a njih pet nosi oznaku JRE. U junu ove godine izdano je i prvo posebno izdanje Gault&Millau vodič za Kvarner u kojem je uključeno osamdesetak objekata sa područja Kvarnera.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -