17 C
Belgrade
utorak, maj 28, 2024

Martinik, Kolumbovo „Ostrvo cveća“ i dom Napoleonove Žozefine

U srcu Kariba ili ako je nekom lakše, posred Malih Antila – nalazi se Martinik. Bele plaže, more koje poziva na jedrenje, kupanje, ronjenje, drugim rečima, uživanje, uz odličan rum, još bolje koktele i čudnovatu kuhinju nastalu mešanjem francuskih, karipskih i azijskih uticaja, od Martinika su napravili jednu od najpoželjnijih destinacija za kvalitetan odmor

Martinik je francuska prekomorska teritorija, što se da zaključiti i po samom imenu glavnog grada (For de Frans). Najpoznatiji stanovnik ovog ostrva bila je Žozefina, prva francuska carica, drugim rečima, prva Napoleonova žena. I danas se u For de Fransu može videti njena statua. Jedino će vam možda biti čudno što na njoj nema glave. Ne, Žozefina nije bila giljotinirana, bar ne za života, ali njen kip jeste. Na Martiniku postoji značajna količina crnog stanovništva, a statua je simbol kolonijalizma i ropstva, pa se niko nije usudio da mu vrati glavu, tako da danas ovo ostrvo ima jednu neobičnu atrakciju.

Martinik, Kolombovo Ostrvo cveća i dom Napoleonove Žozefine

Pored bezglave kraljice, na Martiniku se nalazi i pokretna kuća. Naime, biblioteka Šelšer je izgrađena u Parizu 1889. godine, a onda deo po deo zapakovana na brod i doneta na Martinik. Zbog toga njena arhitektura toliko odudara od karipske. Tu je i crkva Sakre Kur de la Balata, koja je replika crkve sa Monmartra. Pored crkve i biblioteke, pre nego što zalegnete na neku od plaža, valja obići i tvrđave Sent Luis i Deso, koje svedoče o burnoj istoriji Martinika.

A istorija je počela sa Kolumbom, koji ga je nazvao Ostrvo cveća. I danas je botanička bašta „Jardin de Balata“ jedna od atrakcija ovog ostrva. Posle toga ostrvo zauzimaju Francuzi, koji se oko njega bore s Englezima. Tri kilometra od obale se nalazi Dijamantska stena, komad zemlje oko kog su se Englezi i Francuzi borili čak 17 meseci! Danas je ta stena idealna za ronjenje.

Anse Noire, near Grande Anse, Martinique, Carribbean; Shutterstock ID 358214477

Kao i sve karipske države, i Martinik se ponosi svojim vulkanom. To je planina Pele, inače najviša na ostrvu. A u njenom podnožju, nalazi se Sent Pjer, bivša prestonica Martinika, koju je 1902. uništila upravo erupcija vulkana Pele.

Stanovništvo Martinika je dosta izmešano, pa je zato i njihova kuhinja prava simfonija za čula. Morate da probate kolombo, jelo od mesa začinjeno karijem, tamarindom i maniokom, a sve to možete da zalijete kokosovim mlekom, odličnim francuskim vinom ili rumom. A kako ste na Karibima, ne smete propustiti lokalni rum koji je najbolje probati u destilerijama.

Martinik, Kolombovo Ostrvo cveća i dom Napoleonove Žozefine

Ako ste oduvek želeli da posetite Martinik, ali su avio-karte premašivale vaš putni budžet, francuska avio-kompanija Air France, ima dobre vesti za vas. Naime, Air France je pokrenuo promotivnu prodajnu kampanju u kojoj su karte za Martinik na značajnom popustu. Air France „Early Bird” promotivna kampanja, traje od  10. do 23. novembra 2022, a karte se mogu iskoristiti do 31. marta 2023. godine.

Više informacija, destinacija i detalja možete pronaći OVDE.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -