17.5 C
Belgrade
četvrtak, maj 2, 2024

Mađarski čardaš iz kotlića

Na zelenim prostranstvima Mađarske, pastiri su vekovima čuvali svoja stada. Dok je stoka pasla i odmarala na travi, oni su u dokolici smišljali razna jela, od kojih je gulaš sigurno najpoznatiji. Iako se mnoge izvedbe tog specijaliteta zovu raznim imenima, ragu i slično, to je u osnovi sve jedno jelo, nastalo na livadama u društvu pastira

Gulaš je nacionalni simbol i ponos za Mađarsku, ali takođe i jelo koje se rado priprema i jede širom sveta. Reč gulaš potiče od mađarske reči gulyás što znači stočar. U mnogim zemljama ta reč je sinonim za gusto varivo, dok u Mađarskoj gulaš uglavnom predstavlja jelo nalik čorbi, zbog čega je ovo jelo poznato i kao gulyásleves, odnosno stočarska čorba. Kao što čardaš predstavlja tradicionalnu igru, tako i ovo jelo iz kotlića prestavlja tradicionalnu kuhinju Mađara.

Mađarski čardaš iz kotlića gulaš (2)
Photo: Pixabay/ArmbrustAnna

Danas postoji bezbroj vrsta gulaša, a razlikuju se i načini pripreme ovog ukusnog jela. Osnovni sastojci skoro svakog recepta za gulaš su goveđe ili svinjsko meso, crni luk i paprika u kombinaciji sa raznim začinima. Obično se prilikom kuvanja dodaju šargarepa, paprika ili neko slično povrće. Njegova praktičnost dolazi do izražaja jer se naročito dobro kombinuje sa lokalnim namirnicama.

Mađarski čardaš iz kotlića gulaš (2)
Photo: Pixabay/RitaE

Zamalo bez ćevapa u Mišlenovom vodiču, saznajte više.

Gulaš se služi uz kuvanu testeninu, bareni krompir ili krompir-pire. Uostalom, može se koristiti i neka druga namirnica kao što je pirinač. Upravo zbog svog ukusa i zbog jednostavnosti pripreme gulaš se našao se na menijima restorana širom sveta. Osim toga, svi znamo da prvomajski uranak ili bilo koji boravak u prirodi bez roštilja, pečenja ili gulaša jednostavno ne biva!

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -