22.8 C
Belgrade
ponedeljak, april 15, 2024

Najjeftinije i najskuplje evropske destinacije za odmor

Prema podacima evropskih turoperatora i turističkih agencija, potražnja za letnjim odmorom u 2023. je blizu nivoa pre pandemije. Prognoze su optimistične, pa se očekuje da poslednja odlična godina za turizam 2019. bude čak i premašena

Mnogi putnici se danas bore sa poskupljenjima, povećanjem troškova života i sa visokom inflacijom. Međutim, njih to neće sprečiti da nađu rešenje i odu na godišnji odmor. Neko bira kraći ali sadržajniji, samim tim i skuplji odmor, dok drugi biraju jeftinije destinacije sa dužim boravkom. Koje su to najjeftinije i najskuplje evropska destinacije za odmor u 2023. godini?

Kako bi pronašli najjeftinije destinacije za 2023. godinu, upoređivani su troškovi osam osnovnih turističkih artikala, uključujući kafu, pivo, kremu za sunčanje i obrok od tri sleda. Tri najjeftinije destinacije za odmor na osnovu istraživanja kompanije Holiday Money Report u Evropi su Marmaris, Algarve u Portugalu i Sunčev Breg u Bugarskoj, navodi Euronews.

Najjeftinije destinacije

Marmaris u Turskoj je izabran kao najjeftinija destinacija za odmor u Evropi. Iako su, kao i u mnogim mestima, cene gotovo udvostručene u odnosu na prošlu godinu, u Marmarisu možete vrlo povoljno platiti piće u kafićima i barovima. Kafa je u proseku oko 1.6, pivo 3 evra a kompletan obrok za dve osobe sa pićem u restoranima košta oko 45 evra.

Algarve U Portugalu ima najbolju ponudu za kafu i vino u barovima, posebno jer je najjeftinija destinacija u evrozoni. Kafa u proseku košta oko 1 evro, vino košta oko 2 evra, iako su zbog inflacije i povećanja minimalne zarade u barovima i restoranima cene skočile za čak 55%.

Sunčev Breg u Bugarskoj je destinacija sa najjeftinijom hranom i pićem u restoranima. Kafa u ovom obalnom odmaralištu košta samo 1 evro a pivo oko 2 evra. Obrok u restoranu od tri sleda za dvoje sa vinom košta nešto više od 40 evra. To ovu destinaciju čini izuzetno povoljnom i pristupačnom, naročito evropskim turistima.

Najskuplja destinacija

S druge strane, Rejkjavik je najskuplja destinacija za odmor u 2023. godini. Glavni grad Islanda sa modernom arhitekturom i geotermalnim izvorima je jedno od najskupljih mesta za jelo i piće u Europi. U Rejkjaviku čaša vina košta oko 10 evra, dok obrok od tri sleda za dvoje sa vinom košta u proseku 156 evra. Interesantno je navesti da jedan sendvič na ulici košta od 10 do 15 evra.

Kreiranje živopisnih trenutaka uz aktivan odmor, saznajte više.

Prema pisanju časopisa Iceland Magazine, potrošačke cene na Islandu su u proseku 66% veće nego u drugim delovima Evrope. Island je tako prestigao druge evropske zemlje koje su inače poznate kao skupe, Švajcarsku, Norvešku i Dansku.

Više o samom izveštaju i destinacijama možete pronaći na zvaničnoj internet stranici.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -