16.1 C
Belgrade
subota, maj 4, 2024

Bodrum – susret najboljeg sa Egeja i Mediterana

Da li ste znali da je Mugla, smeštena na mestu gde se spajaju Sredozemno i Egejsko more, dom nekih od najpoznatijih turističkih destinacija Turske, uključujući Bodrum, Fethije, Marmaris, Datču, Godžek, Oludeniz i Kojdžegiz? Sa dva međunarodna aerodroma u blizini Bodrum-Milas i Dalaman, očaravajući zeleno-plavi pejzaži regiona, antički gradovi, fascinantni artefakti, svež vazduh, tirkizne vode netaknutih zaliva su na dohvat ruke. Krenimo na kratku ekskurziju do turističkih odmarališta u Mugli, provinciji sa najdužom obalom u Turskoj i popularnom destinacijom za letnji odmor…

Bodrum: Favorit turskog Egeja

Bodrum je nesumnjivo, među najpopularnijim destinacijama za odmor duž prelepe obale Turske. Smešten na obali sa blistavim vodama, zlatni pesak i plaže Bodruma okićene Plavom zastavom pružaju idilično iskustvo odmora za ljubitelje mora I sunca, ujedno pružajući idealnu lokaciju za brojne vodene aktivnosti, među kojima je i ronjenje. Za ljubitelje istorije, Bodrumski zamak, koji su izgradili vitezovi sa Rodosa u 15. veku, kao i Bodrumski podvodni muzej unutar zamka su nezaobilazni za posetiti, dok ruševine mauzoleja Halikarnasa, jednog od sedam svetskih čuda starog veka, donose osećaj gracioznosti u grad. Gosti mogu uživati u pogledima na pristaništa ukrašena palmama i eukaliptusima i marine, u kojima su brodovi pristajali više od tri hiljade godina, a u kojima su danas usidreni „guleti“ (čamci tipični za Bodrum). Luka je takođe polazna tačka za celodnevne izlete brodom, kao i za Plava krstarenja koja traju po nekoliko dana. Večere u Bodrumu, gastronomskoj destinaciji, obogaćene su spektakularnim pogledima na zalaske sunca, u oblasti u kojima se nalaze restorani u kojima se poslužuju najupečatljivija jela turske i svetske kuhinje.

Fethije: Destinacija prirodnih atrakcija

Sa svojim prirodnim lepotama, nagrađivanim plažama, mirnim uvalama i spektakularnim pogledom, Fethije, još jedno poznato turističko odmaralište Mugle, je popularna destinacija za letnji odmor. Oludeniz poznat po svojoj živopisnoj obali i dolina leptira (Kelebekler Vadisi), dom za preko 80 vrsta leptira i zaštićeno područje od 1995. godine, su dva najpopularnija turistička mesta u Fethijeu. Živopisni zaliv Kabak, udaljen oko sat vremena vožnje od Fethijea, omiljen je među kamperima. Likijski put, jedan od najboljih svetskih dugih trejlova, takođe se nalazi u Fethijeu, kao nekoliko podzemnih pećina i prirodno čudo kanjon Saklikent sa potokom Ešen koji teče duž kanjona. Štaviše, grad je poznat po svojim mestima za ronjenje, jer su njegove priobalne vode dom raznolikih riba i morskih biljaka, kao i po jednom od najboljih centara za paraglajding u Turskoj i svetu – Babadag.

Marmaris: Omiljena destinacija za turiste

Nudeći prirodne lepote, drevnu istoriju, plavo more i zlatni pesak, Marmaris pruža putnicima sve što im je potrebno za opuštajući letnji odmor. Mnogi turisti posećuju letovalište svake godine, poznato po svojim prelepim plažama, kao što su Turunč i Ičmeler. Ljubitelji istorije će uživati u pogledu na drevni grad Fiskos, jedan od ključnih karijskih lučkih gradova u regionu; Dvorac Marmaris, u kojem se sada nalazi Arheološki muzej Marmarisa i Bedesten (Pokriveni bazar), koji je sačuvao svoj život od prošlosti. Ostrvo Kleopatra, poznato i kao ostrvo Sedir, privlači posetioce koji žele da plivaju u osvežavajuće mirnim vodama i posmatraju istorijske građevine. Poznato po zlatnom pesku i zaštićeno zbog svog istorijskog značaja, na ostrvu Kleopatra se nalaze i drevne građevine kao što su Apolonov hram, pozorište i nekropola. Selimije i Bozburun, dva naselja na plaži u Marmarisu, koja takođe imaju terminal za krstarenje, garantuju miran i relativno privatan odmor.

Kojdžegiz: Mirno mesto

Kojdžegiz, na putu između Marmarisa i Fethijea, jedan je od CittaSlow gradova u Turskoj. Putnici koji krenu na izlete čamcem po jezeru Kojdžegiz mogu da uživaju u mirisu cvetova narandže i drveća slatke gume – a možda će imati i priliku da vide morske kornjače Caretta caretta koje žive u posebnom području zaštite životne sredine Kojdžegiz-Dalijan. Drevni grad Kaunos, jedno od najstarijih naselja u regionu i jedan od najspektakularnijih gradova karijske civilizacije, očarava posetioce kamenim grobnicama koje datiraju iz četvrtog veka pre nove ere. Planina Sandras, produžetak planine Taurus u prepoznatljivom pejzažu Kojdžegiza, takođe nudi divne mogućnosti za treking, kampovanje i avanturističke aktivnosti, a takođe ima fantastičnu stazu za brdski biciklizam. Nudeći mirnu atmosferu i čist vazduh, Kojdžegiz pruža gostima miran odmor, zadržavajući svoj tradicionalni način života.

Datča: Destinacija spokoja

Datča je spokojno i ljupko poluostrvo Mugle. Nova Datča (Yeni Datça), glavno gradsko naselje, dom je brojnih restorana, kafića, pabova i jezeru Ilidža, koje vrvi ribom i patkama. Sa svojim kaldrmisanim uličicama, skromnim prodavnicama i ljubaznim stanovnicima, Stara Datča (Eski Datça) je slikovito mesto koje se mora videti. Drevni grad Knidos, koji se nalazi blizu zapadnog kraja poluostrva, je jedan drugačiji vid raja koji prenosi turiste u prošlost. Lokalna kuhinja, na bazi trava i biljaka Datče, morskih plodova, meda od žalfije i badema, takođe nudi specijalitete koje ne treba propustiti.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -